Voor (half) geïnteresseerde mannen: het heeft niks te maken met bier tappen, of dansen rond de tapkraan. Het is een vorm van dans waarbij ritmische klanken worden gemaakt door tikken op de grond met metalen plaatjes aan de schoenzolen. De danser doet daarmee aan een vorm van percussie.
Het tapdansen had zijn oorsprong in de wijk Five Points in New York in de jaren dertig van de 19e eeuw. Aan de basis ligt een mengeling van de Afrikaanse Shuffle, en Schotse, Ierse en Engelse step dances. Waarschijnlijk waren de syncope uit de Afrikaanse muziek en dans en de Ierse jig (stijl van volksdansen en de bijbehorende muziekstijl) het meest van invloed. Dansers uit verschillende immigrantengroepen wedijverden met hun beste passen, waaruit een Amerikaanse stijl ontstond.
Vanaf de jaren dertig mengde tapdansen zich ook met Lindy Hop. Flying swing outs en flying circles zijn Lindy Hop-passen met tappen erin verwerkt.

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

De bloeitijd van tapdansen liep van ongeveer 1900 tot 1955. Het was in die tijd de belangrijkste showdans in Vaudeville en op Broadway. Vanaf de jaren dertig waren de beste tapdansers ook op televisie en in diverse films te zien.

Tapdansen werd voor de Tweede Wereldoorlog vanwege de muziek waarop gedanst werd ook wel jazzdans genoemd. Toen in de jaren vijftig de jazz plaatsmaakte voor rock-'n-roll, ontstonden er nieuwe jazzdansen.

In de tapdans maken dansers vaak gebruikt van syncopering. Ze starten meestal op de achtste maat of tussen de achtste en de eerste maat. Tapdans is bovendien vaak geïmproviseerd, al dan niet met begeleidende muziek.

Op 25 mei, de verjaardag van de beroemde tapper Bill "Bojangles" Robinson, wordt in de Verenigde Staten Nationale Tap Dance Day gevierd (als wet ondertekend door G. Bush 7/11/1989).

Toppunt lef: in een mijnenveld gaan tapdansen!

De meeste taps in een minuut werden gedanst door Anthony Morigerato (USA) op School Eleanor of Dance in Albany, New York, USA, op 23 juni 2011. Hij deed er 1.163!