Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?

Traag Slow-Quick-Quick-Slow ritme waarbij er zonder pauze in een doorlopende beweging gracieus en elegant rond de vloer gezweefd wordt in een combinatie van korte en lange passen.

Voorbeelden

I don’t wonna dance - Lady Linn
Isn’t she lovely – Stevie Wonder
King of the road – Roger Miller

BPM: 28 - 30 (4-kwartsmaat; slow-quick-quick-slow hak-teen (en 'heel turns').

De naam Foxtrot is afgeleid van de naam van de bedenker: Harry Fox

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

De Slow Fox is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan als Ragtime en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. De stappen zijn vooral overgenomen uit de castlewalk en de one-step uit Noord-Amerika. Harry Fox was een ster in het Ziegfeld Follies Theater op Broadway in New York. Tijdens een show in 1914 danste hij op de destijds populaire ragtime-muziek een geheel eigen nieuwe dans, een "Trot" (drafdans). Deze Trot van Harry Fox sloeg duidelijk aan en kreeg snel veel fans.
Tegenwoordig wordt hij echter langzaam gespeeld.

In 1923 wordt de dans definitief beschreven door de Engelsen met 4 opgelegde figuren: treestep, walk, natural turn, open reverse turn.

De slowfox is een gracieuze dans, maar tegelijkertijd ook de moeilijkste dans. Vooral de techniek van passen en de 'heel turns' is heel moeilijk om goed onder de knie te krijgen.


De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon foxtrot genoemd maar dat is dus niet terecht. Dit was wel de oorspronkelijke naam de voorganger van deze dans. Maar die werd in 1924 gewijzigd in slowfox toen men hem langzamer ging spelen.

In 1927, na de opkomst van de charleston, werd de muziek sneller en noemde men hem de 'quick time foxtrot', later de quickstep.

Aan de andere kant werd hij sterk afgeremd en kreeg een ander karakter, met alleen open, voortschrijdende passen, in een constante beweging: dit werd de slowfox.

Over de slowfox wordt ook wel gezegd dat als je deze dans goed kan dansen, je de overige ballroom disciplines ook kan dansen. Voor alle ballroom dansen geldt dat het progressieve dansen zijn. De paren maken gebruik van de volledige dansvloer. Tijdens het dansen ligt het accent op de eerste en derde maat. Op wedstrijden duurt de Slowfox ca. 1,5 - 2 minuten en is de officiële snelheid van deze dans vast gesteld op 30 bpm. De Slowfox is een elegante en gracieuze dans. Hij heeft als kenmerk dat bij de body swings het lichaam eerst komt en niet zoals normaal, waar eerst de voeten komen. De hielen raken eerst de vloer. Een beetje zoals bij Michael Jacksons Moonwalk. Een check wordt soms gebruikt om van richting te veranderen. De slowfox is bij de meeste dansers niet de favoriete dans. Voor de Slowfox is een goede techniek bijna een vereiste. Dit komt omdat deze dans vraagt dat je veel controle hebt over je bewegingen op de langzame maat van de muziek. Het rijzen en dalen staat ook bij deze dans centraal en draagt in hoge mate bij aan de elegantie. De slowfox moet je aanvoelen en met de juiste techniek ten uitvoer brengen. Bij de Slowfox danst ook je lichaam van de ene kant naar de andere. Je strekt de zijkant van je lichaam helemaal op (niet alleen je arm op tillen), hierdoor krijg je de glooiende beweging van deze dans. Wat vooral belangrijk is bij de slowfox is dat je als paar één bent. Het is een nogal technische (wedstrijd)dans.