Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?

Soort trage disco met grote, zachte, ronde bewegingen en een lichte bounce. Popcorn is de enige dans waarbij een draai van de dame halverwege wordt gestopt en omgekeerd.


Voorbeelden
A rokin’ good way - Shakin’ Stevens
Je hebt me 1000 maal bedrogen – Laura Lynn
Need you now – Lady Antebellum

Het is een muziekstijl en dans (boogie) die genoemd is naar de eerste dancing waar deze muziek gespeeld werd: "The Popcorn", geopend in 1969 te Vrasene in het Waasland in België. De naam van de dancing is afkomstig van een toenmalige hit van James Brown, "Mother Popcorn".

De dans is bijna overal verwaterd tot een trage disco. Bij Split in Sint-Truiden en Clap in As heb ik de originele bounce en heupbeweging nog wel gezien.

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

De muziek laat zich het best omschrijven als een zwoele mengeling van doo wop, vooral soul en rhythm & blues, een beetje highschool rock & roll en chachacha,met een eigenzinnige midtempo of trage ritme, en altijd met aparte arrangementen.
Het hoogtepunt van het genre lag zowat tussen 1958 en 1963.

Persoonlijk vind ik het makkelijker uitgelegd en gedanst als er accent wordt gelegd op tel 2 en vier. (Tel vb: bij- vóór- bij- àchter.)
Ik ben niet technisch-muzikaal onderlegd. Een lekenpoging dus om het verschil te beschrijven tussen popcorn en disco. Bij de typische popcornmuziek hoor je meestal een verlengde oneven tel, en een kort afgekapte even tel.

Popcorn Oldies zijn zelden hits geweest, hoewel ze vaak van beroemde schrijversduo's waren. De oorspronkelijke singles, EP'tjes en LP's behoren tot de duurste vinyl ter wereld. Het gaat namelijk vaak om platen die vaak alleen voor DJ's geperst werden, promo's dus. Iedere Popcorn DJ had en heeft zijn eigen collectie.

Op deze muziek wordt ietwat 'lazy' gedanst, waarbij de heer zich als leider nauwelijks verplaatst, terwijl de dame de draaibewegingen uitvoert. Het is een soort trage disco. Het danspaar start in wat losse gesloten V vorm, benen wat open in de kijkrichting. Zet de buitenste voet bij de binnenste, dan de binnenste naar voor, buitenste terug bij, en binnenste naar voor. Met het binnenste been doe je telkens een lichte bounce, en de basispas is klaar. Verder vul je aan met figuren uit de disco-boogie familie.