Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?

Funny jive-achtige dans met improvisaties, met sprongetjes, kicks en freezes.

Voorbeelden

Mac the knife – Diverse uitvoerders (Robby Williams, Sinatra, Armstrong…)
Just a gigolo – Gunther Neefs
Pack up – Eliza Doolitlle

BPM:

Toen Charles Lindbergh in 1927 voor het eerst solo non-stop de Atlantische Oceaan overvloog, van New York naar Parijs, kopten de kranten: Lucky Lindy hops Atlantic. Hieruit zou de naam Lindy hop zijn ontstaan.

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)


Het is een Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York City in de late jaren twintig en vroege jaren dertig. Het was een samensmelting van vele verschillende dansen, maar voornamelijk gebaseerd op jazzdans, tapdansen en charleston. De ontwikkeling van de Lindy hop ging samen met de ontwikkeling van jazz. Om die reden wordt de term Swing zowel voor deze dansstijl gebruikt als voor de jazzstijl waarop wordt gedanst. Er werd bijvoorbeeld in de grote danszalen van Harlem, de Savoy ballroom en de Cotton-club gedanst op de muziek van onder andere Louis Armstrong en Ella Fitzgerald.

De zwarten noemden hun swing(dans) lindy hop. Ze dreven hierin ook de spot met de stijve dansmaniertjes van de blanken.

Toen de blanken het overnamen noemden zij het Jitterbug. Die vormde dan weer de basis van de Rock-'n-Roll en de Boogiewoogie. Jitters staan voor ‘kriebels’, of ’zenuwen’. ‘Bug’ voor een insect. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen.

De bigbands die veel bandleden nodig hadden werden kleiner en speelden meer en meer ‘rhythm & blues’, later door de blanken ‘rock & roll’ genoemd.

In de Lindy hop worden solo- en partnerdansen gecombineerd. De dans bevat zowel veel improvisatie als meer formele elementen, vergelijkbaar met de muziek waarop wordt gedanst. De basis swing out bevat deels een stuk gesloten danshouding, waarbij man en vrouw samen dansen (iets dat in Afrikaanse dansen gewoonlijk niet was toegestaan) en een stuk open danshouding waarin voor beide dansers ruimte is voor improvisatie.