danceartKunst is het product van creatieve menselijke uitingen, het maken of doen dingen die niet noodzakelijk praktisch en nuttig zijn, maar wel mooi overkomen.
Bij de kunstvormen horen literatuur (en poëzie, strips);  de beeldende kunst (met schilderen, tekenen, fotografie, grafiek (etsen, druktechnieken), beeldhouwkunst en moderne media) film en architectuur. Daarnaast ook theater en muziek, die beiden gecombineerd worden in dans.
Theater, muziek en dans waren –vroeger nog veel meer dan nu- sterk met elkaar verbonden.
Klassiek ballet (bv Het Zwanenmeer) is een van de meest gekende vormen.

Mythe komt van het Grieks voor 'gesproken woord', Mythologie gaat over verhalen uit een bepaalde cultuur die de realiteit overstijgen. Ze verhalen ondermeer over het ontstaan van de wereld en de mensheid. On(be)grijpbare krachten worden vaak als goden voorgesteld, naast helden en heersers.
In verschillende culturen komen goden en halfgoden van de dans voor. Dans is ook een onderdeel van religieuze beleving en samenkomsten.

Zowel in mythes als in de kunstuiting is dans erg verschillend van cultuur tot cultuur, met eigen accenten en gebruiken. Zowel elfjes, als de drank minnende god Dyonisos (of Bacchus) houden van feesten en dansen.

 

Dans heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Niet enkel als dans, maar ook om naast muziekstukken nog boeken of gedichten te schrijven, en films of schilderijen te maken.
De dans der dwazen is een gedicht, en de Kreuners bezongen de dans der onschuld. Boekentitels zijn er in alle soorten: Dans van de wolf, van de tijger, van de luipaard, regenboog, - roze dolfijn, - scarabee, - drummers, - geesten, Dans met draken, Dans der liefde, - der verdoemen,.. Dans van de reiger is een film. En de dans der tijd werd geschilderd.
Dans kan dus nog veel meer zijn dan alleen maar dans. En/of muziek.
 
Willem Frederik Siep (Arnhem, 21 november 1866 – Nice, 19 maart 1926) was een Nederlands componist, muziekpedagoog, dirigent en pianist die heel wat ´dansen´componeerde, vooral Oud Hollandse boerendansen voor piano:  
   
kunst        Bruiloftsdansen
            Dans der bruidsmeisjes
            Dans der bruidsjonkers
            Dans van bruid en bruidegom
            Klompendans
        Zeeuwsche Boerenzang
        Dans van den "vroolijken" boer
        Dans der oudjes
        Rondedans der gasten
            Herhaling dans van Bruid en Bruidegom