Het Savoy Ballroom, gelegen in Harlem, New York City, was een middelgrote zaal voor muziek en dans vanaf 12 maart 1926 tot 10 juli 1958. Het was een zeer bekende smeltkroes van (uitzonderlijk!) zwarte en blanke dansen, waar diverse nieuwe stijlen zoals Lindy Hop uit ontsproten.
SavoyBallroomHet was in de binnenstad bekend als de "Home of Happy Feet", maar uptown, in Harlem, als "de Track". Virtuoze dansers drongen anderen weg naar de noordoostelijke hoek van de dansvloer, nu aangeduid als "Cat's Corner '.
De balzaal was op de tweede verdieping, en een blok lang. Hij had een dubbel podium tegen de oostelijke muur. De muziek speelde er continu omdat de alternatieve band altijd klaar stond om over te nemen. Het Savoy had een geschoolde elite van de beste Lindy Hoppers bekend als "Savoy Lindy Hoppers" die af en toe ook professioneel optraden, zoals Whitey's Lindy Hoppers in Broadway en Hollywood-producties.
Chick Webb was de leider van de bekendste Savoy huisband in het midden van de jaren 1930.
Een was een "Battle of the Bands" toen het Benny Goodman Orchestra uitgedaagd werd door Chick Webb in 1937 en in 1938 toen de Count Basie Band hetzelfde deed.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)