Danser, performer, choreograaf en muzikant Michael Flatley is wereldkampioen Ierse Dans. Hij creëerde niet alleen Lord of the Dance, maar ook het wereldvermaarde Riverdance. Hij slaagt er in een internationaal publiek te begeesteren met magische Ierse volksdans en Iers-Keltische muziek.

LordofthedanceMichaelFlatleyDe wereldpremière van de wereldberoemde Ierse dansshow vond op 2 juli 1996 in het Point Theatre in de Ierse hoofdstad Dublin plaats. De muziek is van de hand van Ronan Hardiman.
Michael Flatley's Lord of the Dance is één van de bekendste en beste dansvoorstellingen ter wereld. Tot vandaag trok de show al meer dan 75 miljoen bezoekers.
Het is de eerste show in zijn soort die 21 uitverkochte vertoningen gaf in de Londense Wembley Arena. Vandaag toeren maar zelfs vier gezelschappen gelijktijdig in Japan, Zuid-Afrika, Europa en de VS.

Lord of the Dance is een hymne aan Ierland, zijn geschiedenis en tradities met een knappe lichtshow, dans en speciale effecten.

Centraal in het verhaal staat de betoverende nar, die ook de muze is van de Lord of the Dance. Als zij op haar tin whistle fluit, komt hij tot zijn sterkste dansprestaties. Een rivaal kan echter de fluit stuk maken, en gaat de confrontatie aan. Een heel leger slechteriken wil de Lord of the Dance van zijn titel beroven. Na meerdere veldslagen en duels lukt het de Lord, met behulp van de harlekijn, om zijn titel terug te veroveren. En de goede ‘fee’ verovert –zoals het hoort- op het einde het hart van de Lord.

Vechtscènes worden afgewisseld met vrolijke danstaferelen door danseressen in fleurige, elfachtige outfits. Zij vormden een mooie afwisseling en tegenpool voor de krachtige en gestructureerde legerpassages. De militaire trom met rigide mannendans contrasteert sterk met de romantische sfeer die de dansende dames neerzetten.
De twee danssolistes die om het hart van de Lord strijden symboliseren het kwade in obscure kostuums, tegenover het goede met vrolijke, sprookjesachtige outfits.
Tussendoor zijn er energieke muzikale passages en ballades.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)