Fred Astaire is ongetwijfeld een van de grootste monumenten uit de dansgeschiedenis.
Gene Kelly, die andere topper, zei van hem "De geschiedenis van de dans in films begint bij Astaire".
Hij werd geboren als Frederick Austerlitz (Omaha (Nebraska), 10 mei 1899 – Los Angeles, 22 juni 1987) en maakte naam als acteur, Broadway ballroom danser en zanger. Hij wordt vaak in een adem genoemd met Ginger Rogers, met wie hij tien films maakte.

FredAstaireHij trad samen met zijn twintig maanden oudere zuster Adèle al als The Astaires op in vaudeville theaters toen zij ongeveer 5 jaar oud waren. De naam komt van een oom die L' Astaire als achternaam had. In de jaren twintig traden zij regelmatig op in Broadway theaters, tot Adèle in 1932 haar eerste man trouwde.

Zelf beweerde hij dat hij na een Paramount Pictures screentest werd afgewezen met de notitie: "Kan niet zingen. Kan niet acteren. Wordt een beetje kaal. Kan een beetje dansen".

Op 12 juli 1933 trouwde hij met Phyllis Livingston Potter. Zoon Fred Jr. werd in 1936 geboren en dochter Ava in 1942.

In zijn tweede film werkte hij voor het eerst samen met Ginger Rogers.
"Flying Down to Rio" betekende in 1933 zijn filmdoorbraak. Met "Roberta" (1935) vestigden Astaire en Rogers hun naam als danskoning en -koningin van de RKO filmstudio.
Dans werd vanaf dan een belangrijk element van de Hollywood filmmusical. Katharine Hepburn zei van hen: "Hij geeft haar klasse, en zij geeft hem seks appeal.

Andere films met Rogers zijn The Gay Divorcee (1934), Top Hat (1935) en Carefree (1938). Hij werkte ook met andere grote sterren als Bing Crosby in de film Holiday Inn (1942) en Blue Skies (1946).

In 1946 besloot Fred zich terug te trekken uit de filmwereld. Hij zette een succesvolle keten dansscholen onder zijn eigen naam op, The Fred Astaire Dance Studios.

In 1948 nam hij de rol van de geblesseerde Gene Kelly over in Easter Parade, met Judy Garland en Peter Lawford. Later speelde hij nog in The Band Wagon (1953) met Cyd Charisse.

Hij verscheen in (45!) films als On the Beach (1959), Finian's Rainbow (1968), en The Towering Inferno (1974) waar hij zijn enige Oscar nominatie ontving in de categorie Best supporting Actor. Zijn laatste film was Ghost Story (1981).

Fred Astaire overleed op 88-jarige leeftijd in 1987 aan de gevolgen van een longontsteking en ligt begraven in het Oakwood Memorial Park Cemetery in Chatsworth, Californië.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)