Het 8-daagse Blackpool Dance Festival is wereldwijd de belangrijkste, bekendste en meest legendarische en beroemde jaarlijkse ballroom dansenwedstrijd van internationale betekenis. Ze wordt gehouden in de Empress ballroom in de Winter Gardens, Blackpool, (badstad in West Engeland) sinds 1920.

BlackpoolDanceFestivalHet is ook de grootste ballroom wedstrijd: in 2003 namen 1539 paren uit 54 landen deel aan het festival.
Het festival geeft ruimte aan Ballroom en Latijns-Amerikaanse dansen, en herbergt ook de British Open Championships in diverse categorieën.
Ook het jaarlijkse World Professional Dancesport Championship wordt vaak gehouden in Blackpool (4 keer tussen 1989 en 2005), maar is niet vast verbonden aan het dansfestival.

Het eerste Blackpool Dance Festival werd gehouden tijdens de week rond Pasen in 1920. Modern Ballroom ('Engels Style') en Latijns-Amerikaanse dansen waren nog niet geëvolueerd en dit eerste festival was gewijd aan drie wedstrijden in drie tempi - Waltz, Two Step en Foxtrot.
Een grote verandering was de introductie van Latijns-Amerikaanse dansen, die een grote invloed had op de hele danswereld. In 1961 werd een Britse Amateur Latijns-Amerikaanse danstoernooi gehouden, gevolgd door een professioneel evenement in 1962. Deze twee gebeurtenissen werden opgewaardeerd tot de status van Championship in 1964. Omdat meer en meer buitenlandse concurrenten naar Blackpool kwamen, werd besloten om een klein festival te organiseren alleen voor de Britse dansers. In november 1975 werd het eerste Britse Gesloten Dance Festival gehouden in het Empress Ballroom. De naam is nu veranderd in Britse Nationale Kampioenschappen.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)