Hoe verbrand je 500 à 1.000 calorieën per uur zonder te zwoegen in de fitness? Door één van deze tien dansstijlen te beoefenen. En het is nog leuk ook!


benefitsofbellydancing1. Buikdansen

Buikdansen staat vooral bekend als een theatrale, verleidelijke dansvorm, maar de bewegingen van je heupen, onderbuik, borst, schouders, armen en rug zijn ook uitermate geschikt om op een eenvoudige manier veel calorieën te verbranden.

"Bij buikdansen gebruik je alle kernspieren van het lichaam, dus het is een ideale sport voor alle leeftijden of voor mensen die af te rekenen hebben met sportblessures", weet dansinstructrice Zinia Rahman.

Om eraan te beginnen heb je enkel muziek nodig en een sjaal om rond je heupen te binden. "Stel je voor de spiegel en beweeg je ledematen op zoveel mogelijk manieren, één voor één", raadt Rahman aan. Zoek voor een cursus in een dansstudio in jouw buurt of koop een dvd.

2. Burlesque

Deze stijlvolle striptease zorgt ervoor dat je kilo's er in geen tijd afvliegen. "Het is een zeer goede dansvorm voor je buikspieren", zegt lesgeefster Michelle L'amour. "Dansen met een middelgrote hak versterkt ook de spieren in je benen. En zelfs als we op blote voeten dansen, dan is dat op onze tenen", zegt ze.

Heel wat dansstudio's en fitnesscentra bieden lessen in burlesque fitness aan, maar je kan natuurlijk ook een dvd aankopen. "Wees wel voorzichtig in het begin, want het vele schudden met je hoofd en vallen op de grond kan tot ernstige blessures leiden", waarschuwt L'amour.

3. Ballet

"Wanneer je kiest voor ballet, dan doe je zowel aan cardio-, kracht- en uithoudingstraining", zegt instructrice Martha Chapman. De aanhoudende, sierlijke bewegingen bouwen aan je spieren, terwijl je door de snelle sprongen werkt aan de gezondheid van je hart en heel wat calorieën verbrandt.

"Bovendien krijg je door ballet een sterke rug", zegt Chapman. Een ideale sport voor mensen die hele dagen aan hun bureaustoel gekluisterd zijn en last hebben van een pijnlijke rug.

4. Zumba

Deze Latijns-geïnspireerde dans combineert een energieke choreografie met harmonieuze bewegingen. Daardoor is dit zogenaamde 'fitnessfeest' een ideale manier om zowel kilo's te verliezen als om de spieren in je benen en dijen steviger te maken.

"Je kunt door zumba het lange, lenige lichaam van een echte danser krijgen", verzekert lesgeefster Gina Grant.  Tegenwoordig vind je in bijna elk dorp zumbalessen, maar ook op je Nintendo Wii, Xbox of PlayStation kan je de dans beoefenen.

5. Bhangra

Deze traditionele Indische volksdans werd oorspronkelijk uitgevoerd om de oogst te vieren. "Maar het is ook een geweldige vorm van workout", zegt Holly Halmo.

Als beginner maak je kennis met de twee belangrijkste bewegingen. De 'shrug' of schouderophaling, waarbij je schouders en bovenrug bewegen, en de 'horse feet', waarbij je je knieën voortdurend moet opheffen.

6. Salsa

"De snelle bewegingen van salsa zijn goed voor je benen en achterwerk, terwijl het aannemen van flirtende poses je bovenlichaam versterkt", vertelt John Cassese.

Bovendien moet je weerwerk bieden tegen je partner, waardoor je spierspanning opbouwt. "En het snelle ritme houdt je (letterlijk) op je knieën. Salsa vraagt enorm veel energie, dus zal je ook veel calorieën verbranden", voegt hij nog toe. Plus: je houdt er misschien wel een leuke partner aan over!

7. Afrikaanse dans

Dansen is een belangrijk onderdeel van de West-Afrikaanse cultuur. "De stijl en het tempo van de hedendaagse Afrikaanse dansen zijn nog gebaseerd op de originele vormen", weet Morel Mouflet.

Bij de meeste Afrikaanse dansvormen komen er heel wat sprongen, benenwerk en heupactie aan bod, die geweldig zijn voor je dijen en bilspieren.

Je vindt tegenwoordig pure Afrikaanse danslessen in de dansschool in jouw buurt, maar ook fitnesscentra bieden erop geïnspireerde aerobiclessen aan. Dat is vaak een unieke ervaring, want heel wat dansscholen wordt de muziek live gespeeld door percussiegroepen.

8. Ballroom

"Ballroomdansen is geschikt voor iedereen die een goede conditie op wil bouwen, zeker als je al wat ouder bent", zegt Steve Chen.

Bij het dansen ga je niet alleen van de ene naar de andere kant op de dansvloer, maar word je door je partner ook goed rondgedraaid. Dat is ideaal voor een goed evenwicht.

Als je geen goede ballroomlessen in jouw buurt vindt, zijn er volgens Chen genoeg filmpjes op YouTube die je de basistechnieken kunnen aanleren.

9. Hiphop

"Hiphop combineert elementen van jazz met dansstijlen die je op straat ziet", vindt instructeur Matt Lopez. Ook breakdance hoort bij deze stijl.

Bij de meeste bewegingen moet je door je knieën buigen, waardoor je tijdens de lessen bijna voortdurend gehurkt zit. Je dijen en achterwerk zullen je dankbaar zijn.

10. Tapdansen

Het tapdansen dat je op het podium ziet, is ontstaan uit een mix van de Ierse 'jig' (horlepijp dansen) met een West-Afrikaanse dans.

Bij tapdansen maak je ritmes met je voeten, waarvan het geluid wordt versterkt door de metalen plaatjes onder je schoenen. En dat voetenwerk is één van de beste vetverbrandende workouts.

"Tapdansen is goed voor je hart, uithoudingsvermogen, kracht en evenwicht", bevestigt Tony Waag. "Bovendien zijn de vele combinaties ook een goeie uitdaging voor je geheugen en je coördinatievermogen", besluit hij.

Dus waar wacht je nog op? Dansen maar! (lbs)

HLN 14/10/2011