Er zijn enkele dieren die dansen.
Er zijn enkele dieren die dansen als mensen.
Er zijn mensen die dansen als dieren.
Er zijn dansen met dierennamen.
Naar aanleiding van You Tube filmpjes van een dansende kaketoe zijn er twee onderzoeken gedaan naar het vermogen van dieren om te dansen op muziek. Het verdict: sommige papegaaien kunnen dansen, en misschien ook een enkele olifant. Aniruddh Patel van het Neurosciences Institute in San Diego stelt in 2006 dat er een muzieklink in de hersenen is. Dezelfde hersencircuits die gebruikt worden om te (leren) praten, zijn ook verantwoordelijk voor het dansen. De dieren die een vermogen om te dansen hebben, zijn ook de dieren die geluiden kunnen nabootsen.
De mogelijkheden bij apen en dolfijnen zijn (nog) niet (afdoende) onderzocht.
Enkele dieren hebben, zonder muziek, hun eigen dans. Zo kennen de bijendans, dansende muggen, de adderdans (en helaas ook dansende beren). En voor vogels en andere dieren kennen we ook de paringsdans.
Ook fretten dansen als ze opgewonden zijn. Als ze een stuk speelgoed hebben veroverd, of een voorwerp hebben gestolen, kunnen ze een soort oorlogsdans uitvoeren. Met een wapperende staart, gebogen rug en sissend dansen ze enthousiast rond.
Rond 1960 waren er meerdere dansrages die naar een dier genoemd werden. Zo waren er o.m. de Horse Trot, Kangaroo Hop, Duck Waddle, Squirrel, Chicken Scratch, Turkey Trot, Camel Walk, The Pony, The Dog, The Chicken, The Bunny Hug, The Monkey and Grizzly Bear. (Een Nederlandse versie kon geweest zijn: Paarden Gang, Kangoeroe Sprong, Eenden Waggel, Eekhoorn, Kippen Krabbel, Kalkoen Loop, Kamelen Stap, de Pony, de Hond, de Kip, de Konijnen Knuffel, de Aap en de Grizzly Beer.)
Snake dance kan staan voor een paradedans van studenten in de VS.
Ook artiesten inspireerden zich hierop: The Eagles, The Beatles, The Monkeys, The Critters, The Troggs, The Byrds…
De meest bekende dans met een dierennaam is allicht ‘De Vogeltjesdans’
Het originele Zwitserse nummer was "Der Ententanz" (Eendendans). Ergens in de late jaren 1970 kreeg het de naam "Vogeltanz" (Vogeldans) of "Vogerltanz". Sinds 1963 speelde Werner Thomas het als ‘Tchip tchip’ in restaurants en hotels. Tijdens een van Thomas performances hoorde de Belgische producent Louis van Rijmenant het lied. Van Rijmenant bewerkte het als co-auteur onder het pseudoniem van Terry Rendall.
In 1980 bracht de Nederlandse band "De Electronica's" een instrumentale versie uit, genaamd "De Vogeltjesdans”. Sindsdien is het nummer bekend onder tal van andere vogelnamen, waaronder "Vogerltanz "," Danse des Canards ',' Baile de los Pajaritos ","Chicken Dance"en"Dance Little Bird". Meer dan 370 versies zijn er wereldwijd van opgenomen, samen meer dan 40 miljoen exemplaren.
Voor sommigen een aanstekelijke, vrolijke melodie, voor anderen irritant. Maar nog steeds een succes op feesten.