Waarom muggen dansen

Waarom gaan mensen dansen? Vaak toch om de kans te verhogen om er leden van het andere geslacht te ontmoeten? Bij muggen is het ook zo.
Bij veel soorten verzamelen de mannetjes zich in kleine zwermen.
Voor hun dans zoeken ze soms een terreinkenmerk zoals een struik of plant, een boompje of een open plek. Ook in de winter doen wintermuggen dat. Zeker op zonnige dagen. Muggen zijn koudbloedig. Als de temperatuur stijgt, stijgt ook hun lichaamstemperatuur, hun stofwisseling en hun activiteitsgraad.

Een zweefvlieg kan onbeweeglijk in de lucht blijven hangen. Een mug niet. Dus als ze ongeveer op dezelfde plek wil blijven, moet ze wel wat op en af, en heen en weer dansen.

dansendemuggenVisjes zwemmen vaak in scholen omdat ze als single een te makkelijke prooi zijn voor een aanvaller die hen dan kan fixeren en volgen. In een wervelende groep is het moeilijk één slachtoffer te volgen. Individueel zijn ze er dus veiliger, hoewel er altijd slachtoffers vallen. Mogelijk is dit voor muggen ook een reden om samen te blijven. Als bescherming tegen zwaluwen en roofinsecten.

‘Echte mannen dansen niet.’ volgens de Amerikaanse schrijver Norman Mailer. Bij de muggen dus wel. Alleen de mannetjes dansen er, in zwermen. Om de vrouwtjes te lokken scheiden ze feromonen af. De wolk geurstof van een zwerm is natuurlijk veel krachtiger dan het effect van één mug. Samen sterk. En het verhoogt, zowel voor de mannetjes als voor de vrouwtjes, de kans om een partner te treffen en voor nakomelingen te zorgen. Net als in de discotheek. In je eentje vindt je er ook niet snel een partner. Hun paringsdans wordt uiteindelijk een orgie.

De vrouwtjes worden ook door het geluid van de zwerm aangetrokken. Zodra ze de zwerm binnenvliegen worden ze gepakt door een mannetje en vallen al copulerend op de grond.

Zijn de vrouwtjes eenmaal bevrucht, dan worden het vervelende vampiers. Voor de ontwikkeling van de eitjes hebben ze eiwitten uit bloed nodig. Het zijn dus ook alleen de vrouwtjes die venijnig steken. Mannetjes zijn vegetariërs.
Later worden de eitjes afgezet op rottend plantenmateriaal, gistend fruit of op een hoopje mest. Of in het stilstaand water van vijvers, poelen en plassen. Iedere muggensoort heeft haar plekje waar het voor de larven goed vertoeven is.

Muggendans is een boek van J.P. Oomers-Vermeer (Amsterdam, Holkema & Warendorf, 1932).
Daarnaast is het ook de titel van meerdere al dan niet zoemende muziekstukken en gedichten.

Ook weerprofeten hebben de muggendans geobserveerd:

Dansende muggen in januaar, dan wordt de boer een bedelaar.
Februari muggendans, geeft voor maart een slechte kans.
Als de muggen dansen gaan, is het met de regen zeker gedaan.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)