Vroeg in het voorjaar kruipen de addermannetjes uit hun winterverblijf in het veengebied om door de eerste zonnestralen hun sperma te laten rijpen. In deze periode eten ze niet. Wel gaan ze vervellen en een paringsbereid vrouwtje zoeken. Ze zijn in deze periode zeer mobiel en doorkruisen het leefgebied op zoek naar geursporen van vrouwtjes.

adderdansKomen twee mannetjes elkaar tegen, dan volgt meestal een spectaculaire adderdans. Hiermee maken deze door hormonen gedreven macho’s uit wie er met het vaak in de nabijheid liggende addervrouwtje mag paren. De mannetjes richten zich op en strengelen zich om elkaar heen. Ze proberen elkaar naar de grond te drukken, en hun kop hoger te houden dan die van hun rivaal. Oudere mannetjes zijn dus in het voordeel omdat zij groter zijn. Hoewel de adder een indrukwekkend gifapparaat heeft, gebruikt hij dit nooit tijdens de adderdans. De verliezer verliest wel zijn recht om te paren, maar niet zijn leven.


Gedurende deze dans lijken de slangen hun gebruikelijke schuwheid te verliezen. De rivalen gaan zo op in hun strijd dat toekijkers volkomen worden genegeerd door de addermannen.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)