dansverbodHet kanton Luzern, in het centrum van Zwitserland, heeft het verbod opgeheven om op bepaalde feestdagen te dansen. Dat gebeurde na een krappe meerderheid in de Raad van de Staten, de vergadering van de kantons.

Daarmee wordt een geschil van 500 jaar beslecht in het katholieke kanton.

Het verbod om te dansen betrof de volgende feestdagen: Goede Vrijdag, Paaszondag, Pinksteren, "le jour du Jeûne fédéral" (letterlijk: Federale Vastendag), Kerstmis en Aswoensdag.

"Staat heeft niets te zeggen"
De groene gedeputeerde Katharina Meile, die het wetsontwerp indiende, meent dat de staat niet heeft te beslissen over activiteiten tijdens feestdagen. De staat en de kerk zijn gescheiden, zo beklemtoonde ze. Meile vindt het paradoxaal dat volgens de oude wet er wel muziek mag gespeeld worden in een bar, maar dat dansen op die muziek dan weer verboden is.

bibledanceDe christendemocratische partij (CVP, centrum) en de democratische unie van het centrum (UDC, rechts-populistisch, ook bekend als Schweizerische Volkspartei SVP) willen het verbod behouden.

Volgens de UDC-gedeputeerde Moritz Bachmann is het "onbegrijpelijk" dat men de rust tijdens slechts zes feestdagen per jaar niet kan respecteren.

Het verbod is een terugkerend onderwerp van discussie in het kanton Luzern: al sinds 1428 wordt erover gedebatteerd. (belga/edp)
(Hln 09/03/2009)