Breakdance ontstond eind jaren ‘70, begin ’80 in de zwarte Getto’s in New York.
De dansstijl werd ook bekend als breaking of b-boying en is samen met rap, graffiti en dj-en de vier een elementair onderdeel van de toenmalige hiphop jongerencultuur.
DJ’s als Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash en DJ Kool Herc gebruikten draaitafels en een mixer om de break (stop, pauze) in een nummer eindeloos door te laten draaien. Hiervan is de naam afgeleid. De moves op deze nieuwe muziekstijl noemde men eerst electro, en later hiphop en rap.
Dansers nemen het op straat, in een kring van clanleden, tegen elkaar in een battle (strijd) op om als beste met de meest spectaculaire bewegingen uit te pakken. Het gaat vooral om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. Als een danser een move van een ander 'steelt' wordt dat biten genoemd.
Een b-boy ("break boy" of "boogie Boy") is een jongen die op de instrumentale muziek van de scratchende dj zijn unieke dansbewegingen laat zien in de kring. (Bij hiphop wordt zo'n cirkel een cypher genoemd.)
Een echte "breakdancer" is veel met de dans bezig, traint regelmatig en is actief op jams (demonstraties) en battles (wedstrijden met jury). Hij is duidelijk herkenbaar aan zijn stijl, ook als hij (of zij) niet danst. De meeste dansers noemen zichzelf liever b-boy dan breakdancer.
Een routine is een dans met 2 of meerdere dansers tegelijk, om te tonen dat je ook samen met iemand anders on-beat kan dansen.
Commando's zijn vooraf afgesproken bewegingen om de run in de eigen crew te houden. Zo kan vb. een koprol het signaal voor een ander crewlid zijn om over te nemen, zodat de tegenpartij daartoe niet de kans krijgt.
Breakdance heeft diverse bewegingen overgenomen uit onder andere traditionele Afrikaanse dans, Chinese vechtsporten en de Braziliaanse vechtsport capoeira. Enkele bekende breakdance-bewegingen zijn: freeze, headspin, windmill, flare, swipe, sixstep, airflare.
(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)