In diverse culturen was er ook een god, godin of muze voor de dans.

goddesofthedanceDe bhakti sekten van het Shaivisme (Hindoeisme) zien Shiva als de ene ware God. Hij wordt dikwijls afgebeeld als danser van de tantrische tandava dans.
De Natarajasana is een pose, een dansfiguur van Shiva die ook als symbool (bij yoga) gebruikt wordt. Hierbij wordt één voet met een of twee handen achter de rug omhoog gehouden.
De erotische dans die wordt gedaan door zijn echtgenote Godin Parvati is bekend als Lasya.

De Japanse godin 'Uzume' ('wervelend') werd Dochter van de Hemel genoemd en is de godin van de vreugde en de dans.

Bastet (oorspronkelijk ook Bast, of ook Ubasti, Bubastet) was in de Egyptische mythologie een vruchtbaarheidsgodin, die in de gedaante van een kat werd voorgesteld. In vroege versies met een leeuwinnenhoofd en een ankh-kruis. Het is de godin van vreugde, dans, muziek en feest.
Hathor/ Meh-weret was een godin met talrijke functies: heerseres van het hemelgewelf, levende ziel van bomen, zoogster van de koningen, godin van liefde en de dans.

De Griekse Hermes, zoon van Zeus, en boodschapper die vaak met een lier en gevleugelde voeten werd afgebeeld, had als Romeins equivalent Mercurius. Zij zijn de god of beschermer van de dansers.
Ook Hermes’ zoon Pan, de god van het woud, meestal met bokkenpootjes, wordt wel eens Heer van de Dans of dansmeester genoemd.

Dionysos of Dionysus was de god van de landbouw, de vruchtbaarheid, de natuur, de wijn, het plezier en de dans, het leven, en van onsterfelijkheid.

Een satyr of sater is een( mythologisch) vrolijk en ondeugend boswezen uit het gevolg van de god Dionysos. Ze hebben een bokkenstaart, -oren en soms ook -poten, en een ithyphallos (erecte penis) en veel beharing en een baard. Vaak dragen ze een fluit. Bekende satyrs zijn Marsyas en Aristaios. (Ook de god Pan lijkt erg op een satyr.)
De satyr houdt van wijn en het verleiden van nimfen (bevallige halfgoden uit de natuur) en efeben (knapen). Zij staan voor wellust en vervoering (net als de vrouwelijke volgelingen van Dionysos: de Maenaden of Bacchanten).
Satyrs laten instinct boven rede gaan, anarchie boven orde, extase boven ascese, overvloed boven matigheid.
Dionysos was bij de Romeinen gekend als Bacchus.
 


De muzen waren voorstellingen van een godin als inspirerende kracht voor mensen.
De negen muzen (of Parnassides) waren de Griekse godinnen van kunsten en wetenschap, dochters van Zeus en de zussen van Apollon. Ze verbleven meestal op een berg als de Parnassus of de zangberg Helikon.

Terpsichore is muze van de dans en de lyrische poëzie met als attribuut de lier.
Euterpe is muze van het fluitspel
Erato is muze van de hymne, het lied en de lyriek
Kalliope is muze van het heroïsch epos, de filosofie en de retoriek
Clio is muze van de geschiedschrijving
Melpomene is muze van de tragedie
Polyhymnia is muze van de retoriek en de gewijde liederen
Thalia is muze van de komedie
Urania is muze van de sterrenkunde

De Romeinen identificeerden de muzen later met Italiaanse bronnimfen, de Camenae.

In de Katholieke wereld bestaat er ook een heilige voor de dans (Sint Vitus, zie patroonheilige), en een Lord of the dance. (Zie 2 artikeltjes.)