Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?

Kenmerkend voor het rock & roll dansen zijn de vele kicks.

Voorbeelden

Rock around the clock - Bill Haley

BPM:

Rock-'n-roll betekent: wiegen en schommelen.

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

Met rock-'n-roll wordt een in het begin van de jaren vijftig opkomende variant van de rhythm and blues en de bijbehorende dans bedoeld, die later het uitgangspunt voor de internationale rock- en popmuziek zou vormen.

Als de vader van het begrip rock-'n-roll geldt de Amerikaanse radiopresentator Alan Freed, die met steun van platenverkoper Leo Mintz in het jaar 1953 zijn muziekuitzending "The Moondog Rock and Roll Houseparty" doopte. Hij confronteerde zijn voornamelijk blanke radioluisteraars met de zwarte rhythm and blues. Dat werd vervolgens door steeds meer blanke zangers opgepakt en in eerste instantie geïmiteerd.

Met de klassiek geworden hit "Rock Around the Clock" van Bill Haley (o.a. als soundtrack voor de gelijknamige film ) werd deze nieuwe muziekstijl een identificatievorm voor de jeugd. De opstandige nieuwe generatie had nu met mannen als James Dean en Elvis Presley haar voorbeelden gevonden. De voormalige vrachtwagenchauffeur werd nu de icoon van deze muziekstijl en kreeg daarom ook de bijnaam "King of Rock 'n Roll".

Naast deze populairste variant van de rock-'n-roll ontstonden ook regionale vormen, waaronder de Chicago rock-'n-roll van Chuck Berry en Bo Diddley.

"Een van de meest elementaire kenmerken van rock en roll is dat het je ouders moet ergeren." (Mike Edwards)