Het is niet helemaal duidelijk waar de naam foxtrot vandaan komt, omdat verschillende bronnen elkaar tegenspreken. De populairste verklaring zegt dat de dans vernoemd is naar de passen…In het Engels betekent trot draven of lopen, en fox staat voor vos. Deze interpretatie is naar alle waarschijnlijkheid onjuist. Een andere verklaring is dat de naam foxtrot is vernoemd van de toneelspeler Harry Fox.

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

Het is een stijldans die rond 1910 in de Verenigde Staten ontstond. De dans lijkt veel op de quickstep, die uit de foxtrot is ontstaan, maar is simpeler en langzamer. De dans hoort bij de ballroomdansen, maar niet bij de internationale standaarddansen en wordt dus niet gedanst in stijldanswedstrijden. Vandaag leeft hij nog verder in de swingfox waar de basispassen van de foxtrot gebruikt worden voor de beweging rond de vloer.

Europa maakte voor het eerst kennis met de foxtrot na de Eerste Wereldoorlog. Op een conferentie in Londen werd in 1920 voor de eerste keer orde geschapen in het woud van verschillende passen en draaien. Tot 1924 was er maar één foxtrot. Vanaf 1924 kan men naast de gewone variant, de foxtrot, een langzame variant, de slowfox, en een snellere variant, de quickstep onderscheiden.

De foxtrot en de quickstep werden ontwikkeld door de Amerikaan Harry Fox. Hij combineerde voor zijn toentertijd populaire variété "Harry Fox & the Zigfeld Follies" passen uit de Onestep en de Castle Walk.

De benaming Foxtrot werd synoniem voor een scala van zogenaamde "rijs- en daal" dansen, waarvan de meeste tegenwoordig niet meer bestaan. De Foxtrot heeft daarnaast ook nog elementen uit de ragtime en twostep en in zich.


De quickstep is eigenlijk een wat sneller gespeelde foxtrot. In 1927 kreeg hij zijn definitieve naam. In de quickstep zitten overigens ook wat elementen uit de charleston.

De naam slowfoxtrot spreekt voor zich: het is een langzame foxtrot.


Techniek

In tegenstelling tot de slowfox en de quickstep, die technisch nogal complex zijn, is de foxtrot vrij simpel en makkelijk te leren. De passen zijn eenvoudig. Bijzondere danshoudingen, poses of moeilijke figuren bestaan er niet voor. Waar vooral op gelet moet worden is niet te "huppelen" op de snellere zij-sluit passen. Hoewel het verleidelijk is dit te doen, hoort het niet bij de dans en ziet het er vreemd uit. Vanwege zijn eenvoud wordt de foxtrot door dansscholen graag gebruikt als instapdans, waarbij techniek minder belangrijk is.