Alle culturen en volkeren kenden regendansen. De Daciërs en de Slaven hadden bijvoorbeeld de Paparuda, en een regenritueel (Caloian). Egyptenaren hadden een regendans. De Hopi en Pueblo-indianen dansten voor regen onder leiding van hun traditionele medicijnman.
Volgens de wetenschap is er geen verband tussen dans en de soms erop volgende regen (ontdekt tot nu toe).
RegendansDe medicijnman was vaak de oudste, wijze man van de stam. En regen was levensnoodzakelijk voor een goede oogst, waarzonder de winter niet of moeilijk kon overbrugd worden.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat zo’n ervaren medicijnman zijn dansen uitstelde tot hij als goed observator wist wanneer er regen ging komen. Waarmee oorzaak en gevolg omgekeerd werden.

Overal is een regendans een rituele ceremoniële dans om regen van de regengod (vb. Pluvius) af te smeken en zo de oogst te verzekeren.

Misschien heeft Gene Kelly voor Singin’ in the Rain, een bekende musicalfilm uit 1952, en een van de eerste films met geluid, ook inspiratie gevonden in regendansen.

De uitdrukking "een regendans bij volle maan" betekent: iets doen dat logischerwijs niet in relatie staat tot een probleem, in de hoop dat het toch oplost.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)