De hoelahoep is een ring met een doormeter van ca. 1 meter. Door het lichaam (of een arm, een been…) te bewegen worden een (of meer) hoepel(s) draaiende gehouden.

hulahoopDe hoelahoep is ontwikkeld door twee Amerikaanse studenten, Richard Knerr en Arthur "Spud" Melin, die in 1948 de Wham-O company opgerichtten. Het idee kwam een Amerikaan die in Australië had gezien hoe kinderen met hoepels van bamboe speelden. "Wham-O" maakte de hoepels in PVC. De hoelahoep was eind jaren '50 een echt rage met grote wedstrijden. In twee jaar tijd werden er 100 miljoen stuks verkocht. Het bedrijf was later opnieuw succesvol met het uitbrengen van de frisbee. Later is het overgenomen door Mattel.

Het wordt door aandacht van diverse artiesten nu nog beschouwd als een trendy fysieke activiteit. De oorsprong van de bewegingen ligt in de Hula dans, een traditionele dans uit Polynesië of Hawaï, die ook al bekend was in Griekenland en in Egypte.

Gebruiksaanwijzing

Je moet de hoepel heel snel rond de heupen doen draaien en hem daarna doen stijgen en dalen tussen de hals en de knieën:

Breng de hoepel rond de taille.
Houd hem met twee handen vast en trek hem naar voren tot de achterkant tegen je rug duwt.
Lanceer de draaibeweging met twee handen zodat de binnenrand van de hoepel een cirkel vormt en contact houdt rond je lichaam. Even blijven proberen tot het lukt.
 Maak cirkels met je bekken (zoals Elvis Presley!): naar links, naar achter, naar rechts, naar voor.

De hoelahoep is efficiënt voor een slanke taille en stevige billen. Je kunt 100 calorieën verbruiken in 10 minuten tijd en je ontwikkelt je spieren.

Ongelooflijke records
Het record hoelahoepen is al sinds 1986 in handen van de Amerikaanse Roxann Rose. Ze deed het 90 uren.
Op 8 april 2003 hield Yana Rodinova (Groot-Brittannië) tegelijkertijd 95 hoelahoeps draaiend rond haar lichaam, van de schouders tot de heupen.
De grootste ooit gebruikte hoelahoep had een cirkelomtrek van 13,2 meter.
In Taiwan hoelahoepten in 2011 zo'n 3.000 Taiwanesen simultaan gedurende twee minuten. In Thailand is in 2013 een nieuw wereldrecord hoelahoepen gevestigd. Gedurende zeven minuten lieten 4.483 deelnemers hun plastieken ring rondjes draaien.
De Oostenrijker Roman Schedler heeft ooit gehoelahoept met een tractorband van 24 kg en dat 71 seconden lang.
Het grootste aantal hoelahoeps dat tegelijkertijd draaiende gehouden kon worden, bedraagt 105.
En er is een vrouw die ooit 10 kilometer gelopen heeft terwijl ze een hoelahoep voor zich uit duwde.

Michelle Obama, de First Lady van de Verenigde Staten, is een fervente beoefenaarster.
Ze gaf op het gras van het Witte huis een demonstratie op 09/10/2009. Ze slaagde er in 142 keer de hoepel rond te krijgen. Hiermee wilde ze 100 lagere schoolkinderen aanmoedigen te sporten en gezond te eten.

Humeur en seksleven
Een jaar eerder biechtte manlief Barack op hoe goed zijn echtgenote kan hoelahoepen. "Eens ze in het ritme zit, kan ze het zelfs met haar knieën." Het zou ook je humeur en je seksleven een boost geven.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)