Dansen heeft vaak iets uitdagend gehad. Jongeren provoceren met hun nieuwe, lossere zeden de oudere generatie en de gevestigde orde. Ouders, gelovigen en beleidsmensen reageren geschokt. Dat is al eeuwen zo, en in de 21ste eeuw niet anders. Maar om het nog dansen te noemen, gaat me wel wat ver.

Het begon met elkaar aanraken. Daarna ook nog zonder handschoenen of zakdoek. Of elkaar vastgrijpen en rondzwieren. Sentimenteel strelen, uitdagen. Close contact, intieme bachata, en uiteindelijk ook allerhande erotisch gekleurde bewegingen die vaak onder de term ‘droog neuken’ worden samengevat.

Ik wijd er toch een artikeltje aan, omdat het vaak in het nieuws kom. Vooral als een of andere celeb zich er openlijk aan bezondigt.

Mapouka

Twerken,Mapouka (of macouka) is een traditionele dans uit de regio Dabou (zuidoost Ivoorkust). Bij deze  African booty dance worden heupen en billen bewogen net als bij het buikdansen. De danseres staat evenwel niet rechtop naar het publiek gericht, maar vaak voorovergebogen met haar billen naar de kijkers. In 1998 verbood de overheid publieke uitvoeringen, waardoor de populariteit enorm toenam.

De nightclubversie en (gebrek aan) kledij wijken allicht af van de originele ceremoniële choreografie. Acham Peter Cho, gouverneur van de plaatselijk provincie: "De muziek en dans zijn niet verboden. We moeten respecteren dat mensen niet graag naakte meisjes zien. Daarom werd de onfatsoenlijke manier waarop ze mapouka dansen verboden. Deze vorm vervuilt de samenleving."

Het zou de moeder van twerking kunnen zijn.

Twerking is het schudden van de kont in circulaire, op-en-neer, en zijdelingse bewegingen.  Het is dus eigenlijk een vorm van isolation dance, waarbij een geïsoleerd deel van het lichaam apart bewogen of geschud (shaking) wordt. Dat kunnen dan ook de borsten of de schouders zijn. Als je het ziet doen, lijkt het een makkie, maar het is (voor mij althans) echt wel een moeilijke beweging. Het gebeurt zo snel dat het schudden geen wiegen of wiebelen, maar wel trillen lijkt. De bewegingen zitten in de billen, de dijen, de benen en het bekken. In het geval van het gatschudden is twerking afkomstig uit de nachtclubs, waar ook aan lapdance (schootdansen) wordt gedaan. Dus ook hoofdzakelijk door dames. Hoe beter je schudt, hoe meer je verdient. Het wordt sletterig als ze het vlak voor, of tegen de schaamstreek van een man gaan doen.

De benaming zou zijn afgeleid van de woordcombinatie "aan" en "werk”, of van twist en jerk (eikel).

In 2000 hiphopte het Atlanta - duo Ying Yang Twins op hun debuut al 'Whistle While You twurk ".  Sinds 2011 plaats een groepje vrouwelijke dansers, het Twerk Team, veel  twerking video's van zichzelf op YouTube. Hierdoor werden zowel het woord als de ‘dans’ een hype.

Op populaire muziek worden op een seksueel provocerende en suggestieve manier allerlei stoten heupbewegingen vaak in een lage, gehurkte of voorovergebogen houding gedaan die de omschrijving droog neuken rechtvaardigen.

Hierbij horen stoten met het bekken, schudden en trillen met de billen, met de schaamstreek op de vloer bonken, of tegen andere genitaliën, het simuleren van copulatie in diverse standjes van de Kamasutra.

Ook onder andere benamingen probeerde deze stijl met vergelijkbare bewegingen al furore te maken.

Bubbling, frottage, kontdansen, boenken of droogneuken zijn soms synoniem voor schuren.

Dat kan uitgelegd worden als: lichaamsdelen over elkaar laten glijden op een erotische manier. Dit is dan de eerder ‘zachte’ vorm, waarbij speelse humor en uitdaging gebruikt worden (soms zonder elkaar aan te raken).

(De Puerto Ricaanse dans Perreo is een andere vorm van bubbling.)

(Bubble dance was ook een (bijna) naakt dans waarbij de danseres zich met één (of enkele) ballonnen bedekte.)

Daggering of daggeren is explosiever dan schuren. Het is afgeleid van het Engels woord voor dolk: dagger en wordt ook de 'dolkdans' genoemd. Het is overgewaaid uit Jamaica, en er is weinig handleiding voor nodig: de man tilt de vrouw op en zwaait haar van voor naar achter tegen zich aan. De vrouw spreidt haar benen en legt ze losjes om de man heen. En dan: beuken maar. Doe je het hard, dan doe je het goed. Ook hier zorgde You Tube voor de verspreiding en de populariteit.

Ook de Arabische Malayya dans lijkt, zoals hij door de Khalliji-vrouwen wordt uitgevoerd, op een orgie.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)