Een majorette loopt geüniformeerd mee in een majorettekorps, marcheert en maakt danspassen op de maat van de muziek van een begeleidend muziekkorps (fanfare) of drumband, terwijl zij met een baton jongleert. De baton is een staf met een tip (de kleine knop), de bal (de grote knop) en de shaft (het metalen middenstuk). De majorette kan ook andere attributen gebruiken als pompons, lichtbatons, vuurbatons enz.
Majorettes doen een combinatie van showdans, exerceren, ballet en twirlen. Twirlen is het draaien met de baton.

MajoretteHet uniform bestaat meestal uit een jurkje of een combinatie van een bovenpakje met minirok of petticoat, een panty, laarsjes en een hoofddeksel. Bij sommige korpsen bestaat het uniform uit een trainingspakachtige outfit en gymschoenen. Dat is vooral zo bij twirlverenigingen die zich op de grens bevinden van ballet, show en gymnastiek en die overwegend in zalen optreden. Het niveau van twirlers ligt over het algemeen een stuk hoger dan bij de majorettes. Tegenwoordig zijn er veel majoretteverenigingen die zowel op straat optreden, als shows laten zien op eigen gekozen muziek, in hoge sportzalen, waar de meest spectaculaire trucs worden gedaan. Zij kunnen routines laten zien op allerlei muziek, ook op populaire dance-nummers. Tegenwoordig is het marcheren niet meer het belangrijkste; de meiden leren ingewikkelde danspassen aan uit allerlei dansstijlen.

Majorettes treden op bij shows, manifestaties en optochten. Sommige majorettes beginnen al zeer jong. In de regel zijn zij niet ouder dan 25. Maar de echte top twirlers gaan vaak door tot hun 30ste.

In april 2006 waren in Eindhoven wereldkampioenschappen Baton Twirling en Majorette. Nederland behaalde daar 8 gouden plakken en eindigde achter de winnende Verenigde Staten.
Sommige majorettekorpsen hebben met hun shows nationale of zelfs internationale faam verworven, en treden ook op in televisieshows.

Bijzondere verschijningen van de majorette zijn:

de cheerleader of cheergirl: meisjes die optreden ter aanmoediging van de spelers van sportteams. Ze entertainen ook het publiek. Het gebruik ontstond in de Verenigde Staten, maar vindt ook steeds meer in andere landen ingang;
het Tanzmariechen: de majorette die in Duitsland optreedt bij carnavalszittingen, en een uniform draagt uit de 18e eeuw; in Limburg wordt zij ook dansmarieke genoemd;
de tamboer-majoor, als leider van een fanfare.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)