Trancedans is een hedendaagse spirituele dansvorm gebaseerd op oeroude tradities, sjamanistische rituelen, diep geworteld in oude tradities, en recente wetenschap. Een ontdekkingsreis voor dansliefhebbers die dansend en geblinddoekt de confrontatie met zichzelf willen aangaan.

TrancedansEen Trancedans sessie begint vaak met een kort moment van intensieve en bewuste ademhaling.
Via je zintuigen neem je naar schatting tot wel 400 miljard bits informatie per seconde op. Daarvan worden er maar tweeduizend bewust verwerkt door je hersenen. Tijdens een Trancedans kan je contact maken met de informatie die je niet-bewust opgenomen hebt. Trancedansers vertellen vaak dat ze inzichten over zichzelf en hun leven hebben gekregen tijdens de dans.

Bij trancedans komen mensen samen en dansen onder begeleiding geblinddoekt op etnische, maar ook moderne muziek uit diverse culturen. Bedoeling is dat je lichaam een eigen dans ontwikkelt en dat je geest op zoek kan gaan naar antwoorden op levensvragen.

Er zijn geen opgelegde passen. Je lichaam vult die op het ritme van de muziek vanzelf in. Afhankelijk van je eigen invulling kan trancedans emotioneel worden, maar dat is geen noodzaak. In de dans kan de illusie dat het fysieke en het spirituele gescheiden zijn, vervagen.

Je lichaam kan vrij bewegen in een veilig afgebakende ruimte, terwijl je geest op reis kan gaan naar innerlijke diepten. Trancedans helpt je om dichter tot jezelf te komen.
We spreken over ritueel omdat het een spirituele dansvorm is waarbij je door het uitschakelen van je fysieke zicht jouw innerlijke duisternis verkent.

De combinatie van blinddoek, ademhaling en het ritme van muziek, maken dat je geleidelijk aan kunt wegglijden in een diepere of bredere bewustzijnslaag die je ook trance kunt noemen.
Muziek en dans kunnen ons ook in geestvervoering brengen, noem het bewegende meditatie?

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)