WedstrijddansenZoals bij andere sporten bestaan er ook voor dansen competities van regionale tot op wereldschaal, voor verschillende disciplines en categorieën. Deelname en verloop zijn in wedstrijdreglementen vastgelegd. Die kunnen 2 tot 12 bladzijden lang zijn, en per federatie of koepel, en per stijl of wedstrijd verschillen.
Administratie: meestal wordt je eerst via de club of dansschool ingeschreven. (Hier zijn soms zelfs transferperiodes voor.) Je hebt een paspoort en een wedstrijdboekje nodig. Je moet tijdig inschrijven en betalen voor de deelname. (Boeteclausule voor ongewettigde afwezigheid.)
Categorieën zijn ingedeeld op basis van leeftijdsklassen, van 6 jaar tot… Toelatingsvoorwaarden worden omschreven. De duur van de dansen, het ritme (soms ook de muziek.) Waar schaalt een koppel in dat splitst,..
Promotiesysteem wordt omschreven: hoe is de jury samengesteld en hoe verloopt de jurering, er wordt gelet op ritme, houding, evenwicht…, voor welke plaats je hoeveel punten krijgt, en met hoeveel punten kan je promoveren naar een hogere klasse.
Kleding wordt omschreven of opgelegd. Meestal iets in de stijl van zwarte lange broek voor de heren en zwart of wit hemd met lange mouw. Voor dames zedig bedekkende kleding, vaak geen huidkleur. Soms worden glitters geweerd. (2 regels voor heren, 2 bladzijden voor dames. Hoe komt dat toch?)
Meestal is ook opgenomen dat je in kledij moet deelnemen aan de openingsparade en het slot (zeker voor de eerste 3).

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)