Ballare was de stam voor het Italiaanse verkleinwoord van ballo: balletto (danskunst), dat in het Frans voor ballet: ‘dansspel, dansgroep’ (1578) gebruikt werd.

balletpositionsHet ballet ontstond in de 15e eeuw in Italië. Het woord ballet is afgeleid van het Italiaanse woord ballare dat dansen betekent. Het werd vanuit Italië naar Frankrijk gebracht en ontwikkelde zich daar in de 16e eeuw aan de Franse hoven. Het hoorde bij het amusement aan het hof. De eerste balletvoorstellingen in theaters dateren van 1669 als onderdeel van de opera. Er werden in de 15e eeuw ook balletten uitgevoerd met taferelen uit de Romeinse en Griekse mythologie. Veel elementen van het moderne ballet zijn ontstaan in de 19e eeuw, dat was de tijd van de romantiek. Wetenschap en industrie ontwikkelden zich in die tijd snel, maar hoe meer de mensen in de wereld ontdekten, des te meer ze ook ontspanning zochten in boeken, muziek, beeldende kunst en ballet. Het einde van de 19e eeuw was een vruchtbare tijd voor het ballet. Nieuwe ontwikkelingen uit de romantiek zoals het dansen op de pointe (spitzen) en hoge sprongen werden in die tijd verder uitgewerkt door onder andere de Russische choreograaf Marius Petipa. Spitzen zijn dansschoenen met verharde punten waarop je kunt blijven staan, een uitgesproken kenmerk van klassiek ballet.
De pointetechniek, het lopen op de tenen(spitzen) moest de indruk wekken dat de danser(es) loskomt van de aarde, en moeiteloos en licht kan zweven of vliegen.

Ballet is een dansvorm die gebonden is aan academische technieken. Het unieke aan klassiek ballet, ten opzichte van andere dansstijlen, is dat de techniek ervan is vastgelegd in speciale handboeken. Daardoor leert iedereen ter wereld die ballet beoefent dezelfde danspassen.

In oude klassieke balletten werd nog streng vastgehouden aan de regels van het academische ballet. Latere choreografen namen deze regels ruimer en experimenteren met kostuums, bewegingspatronen en muziek. Tegenwoordig worden er enkel nog neoklassieke en hedendaagse balletten gemaakt.

An krijgt voor het eerst spitzen op balletles. Ai, dat doet zeer! Zegt ze:

"Waarom nemen ze geen grote mensen?

Dan hoeven wij niet op onze tenen te gaan staan!"

 

 

 

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)