Kizomba is een sensuele paardans, ontwikkeld rond 1989-1990 in Angola. De meest gebruikte taal om te zingen verraadt de koloniale voorgeschiedenis: Portugees. Kizomba betekent in het kimbundu (een van de vele talen naast het Portugees): feest, party.

KizombaDe muziek is gebaseerd op Semba, de voorloper van de Samba. Wat zouk-achtig, maar soms wat pittiger en sneller. Vloeiend romantisch, met Afrikaanse ritmes. De toegevoegde elektronische percussie geeft kizomba een traag en sensueel ritme.

De dans heeft veel opgepikt van de Argentijnse tango, ook van salsa, merengue, lambada, zouk (Antillen) en coladeira (Cape Verdië). De basishouding en het looppatroon zijn vergelijkbaar met de Argentijnse tango. De partners staan dicht tegen elkaar en maken sensuele, golvende bewegingen. Licht gebogen en flexibele knieën laten toe verticale, voorwaartse en achterwaartse en ronde bewegingen te maken, ook met de heupen, terwijl het paar over de dansvloer beweegt.
In onze regio promoot José N’dongala de Kizombalove methodologie.

Er zouden 3 manier zijn om kizomba te dansen: "Passada" (classic style), "tarraxinha" en "quadradinha”.

Meer en meer salsascholen nemen kizomba, naast bachata en zouk, op in hun les en party programma. Het lijkt me dat de (manieren van) dansen met de tijd telkens sensueler, intiemer en erotischer worden. (Of word ik oud?)

Compilatie albums: The Nha África - Paixão e Ritmo, Lusodance, Mussulo, Kizomba de Angola en Kizomba Dança comigo.