IJsdansen is een van de drie disciplines van kunstschaatsen (kunstrijden op de schaats), naast het individueel schaatsen en het schaatsen in paren.
Een reeks of programma van figuren en bewegingen wordt in deze sport een "kür" genoemd.

IJsdansenIn het paarrijden komen sprongen en lifts voor. Die komen bij ijsdansen niet voor. IJsdans is gebaseerd op een klassieke dans. De ISU (internationale schaatsunie)bepaalt per toernooi welke dans de korte kür vormt. Voor de vrije kür mogen de paren dit zelf kiezen. Bij ijsdansen is het artistieke van groter belang dan bij het paarrijden. Het is moeilijker dan solo rijden. Het samen dansen moet met veel geduld op elkaar afgestemd en ingeoefend worden. Het is meer dan twee solisten die samen dansen. Het koppel moet ook als een geheel dansen.

Naast een sport is het ook een show.
Wedstrijden in het ijsdansen bestaan uit drie onderdelen: verplichte dansen, originele maar reglementaire modeldansen en vrije dansen. De begeleidende muziek zonder tekst wordt door de deelnemers zelf gekozen.

De jurering gebeurt met waarderingscijfers voor de artistieke inhoud en de technische prestatie. De volgorde voor de eerste ronde wordt bepaald door loting. Voor de volgende rondes hangt dit af van de geleverde prestatie in de vorige ronde.

Om veilig te oefenen krijgen op de meeste ijsbanen en in clubs schaatsers die hun programma moeten doorrijden voorrang op andere schaatsers.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)