Paaldansen is vooral gekend als erotische act die in de jaren tachtig in Canadese stripclubs ontstond. Discotheken namen het idee over. En tegenwoordig is er een fitnessvariant die pole fitness of paalsport heet.
Als zeer acrobatisch sport en competitie kreeg het in 2005 een eerste wereldkampioenschap in Amsterdam.

PaaldansenBij de dansvorm worden verschillende danstechnieken uitgevoerd rond een verticale paal. De dansers zijn nog steeds vrij schaars gekleed. Ruime kleding is hinderlijk bij het uitvoeren van de oefeningen.

Historisch bestonden er daarvoor reeds ‘Chinese pole’ en Mallakhamb als sport waarbij gymnastische bewegingen op en rond een paal gedaan werden.
Chinese pole heeft zich ontwikkeld tot een theatrale circusact die ook nog spectaculair bij Cirque du Soleil terug te vinden is.
Mallakhamb wordt in India nog steeds beoefend als populaire wedstrijdsport met bewegingen die ook nu nog te zien zijn bij het moderne paaldansen.

Voor een westerse variant wordt er gedacht aan vrouwen die tijdens markten en feesten in de Middeleeuwen in tenten dansten om de mannen te vermaken. Bij gebrek aan ruimte gebruikten zij ook de palen die in de tent stonden.
Andere verhalen leggen de link naar bijvoorbeeld rituele meiboomdansen.
Als het historisch niet correct is, is het toch wel mooi bedacht.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)