Een paringsdans komt voor bij vogels, zoogdieren, libellen, slangen, vissen, schorpioenen… Dit fenomeen gaat vooraf aan de paring. Hiermee wordt de partner voor de bevruchting 'gekozen'.
Is bij de mens de functie van dansen dezelfde: het imponeren van de andere sekse?
Voorbeeld: de Paradijsvogel verleidt het vrouwtje met 'spiegelveren'.
Mannelijke paradijsvogels hebben borstveren met een unieke structuur die ervoor zorgt dat het zonlicht op een bijzondere manier wordt teruggekaatst. Ze zijn opgebouwd uit baardjes (zijhaartjes) die een boemerangvorm hebben. Deze baardjes reflecteren blauw licht in twee verschillende richting. Het binnenste van de veren bevat een soort derde spiegel die geel licht reflecteert.
De borst van de vogels kan daardoor op een unieke manier van kleur veranderen. Bij het paringsritueel maken de mannetjes hiervan gebruik om te verleiden.
Bij een paringsdans zijn het meestal de mannetjes die zich uitsloven en hun kwaliteiten tonen, en de vrouwen die een partner kiezen.
De reden dat de vrouw schijnbaar over minder kwaliteiten hoeft te beschikken dan de man, is dat de man elke dag miljoenen zaadcellen kan produceren terwijl de vrouw maar één eitje heeft dat bevrucht kan worden. Daarna is zij nog eens 9 maanden niet reproductief. En moet ze vervolgens ook nog een kind (op)voeden. Seks hebben is voor een vrouw dus een hele investering met een grotere en langere betrokkenheid en emotie. Daarom is ze kieskeurig, en stelt dus meer en hogere eisen dan de man. Daarom jaagt de man en kiest de vrouw.
Hebben mensen ook een paringsdans ?
Enkele bloggers gaven hun mening:
Opmaken, stoer doen, met ogen knipperen, nafluiten, grapjes maken, lachen,.. een compleet ritueel.
Wat dacht je dat flirten inhield dan. ;) Dat is onze ’‘paringsdans’‘.
Gewoon strippen? Hehe..
Daar waar dieren een paringsdans hebben en vervolgens één standje, hebben mensen door de diversiteit aan standjes de paring vermaakt tot een dans.
Elke dans is een paringsdans, je test de ander op partnerprobability… En als het klikt is dat een stap om nader tot elkaar te komen, het ijs is gebroken, nog een paar stapjes nader tot elkaar als dat lukt van beide kanten en de paring kan beginnen…
Gaan niet alle motieven en driften om dat ene ding, de paring en dus om gezonde en fertiele nakomelingen?
Dansen, stijldansen of free-style.
De tango misschien, vind ik er vaak wel beetje op lijken. Of rumba?
Hofmakerij – (speed)daten
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen elkaar vrij goed kunnen inschatten door de manier waarop iemand beweegt, praat en gebaart. Binnen een minuut kunnen we karaktertrekken en eigenschappen van iemand oppikken. Blijkbaar zijn er uiterlijke kenmerken waaraan we deze eigenschappen kunnen aflezen. Maar welke kenmerken en eigenschappen? Kan je zo ook beïnvloeden?
Als je datingsites mag geloven heb je zeker invloed op hoe je overkomt. Je vindt er vele tips over lichaamstaal, uiterlijk, ideale openingszinnen en taboe-onderwerpen. Uit een speeddate experiment van psychologe Jessica Pass blijkt dat je zelfbeeld een grote rol speelt bij het aangaan van liefdesrelaties.
Ook zijn er wat het verleidingsproces betreft verschillen bij beide geslachten. Vrouwen verkiezen een man met een lage stem, wat een teken van een hoog niveau van testosteron en assertiviteit is. Mannen gebruiken grotere woorden om indruk te maken op het andere geslacht. Locke: "Woorden zijn voor mannen als de kleurrijke veren van een pauw, het is een teken van fitheid dat informatie geeft om hun mogelijkheid om zich voort te planten."
En wat kunnen we leren van de dieren? Die trekken alles uit de kast voor een indrukwekkende eerste indruk, van prachtig gekleurde verenkleden tot rituele danspasjes om te imponeren en te verleiden. Is dansen onze gelegenheid om dit te doen?