Als het op dansen en zelfvertrouwen aankomt, schatten mannen boven de 65 jaar hun dansprestaties hoger in. Bij vrouwen geldt dat niet. Na 35 jaar voelen ze zich minder zekerder op de dansvloer. Dat concluderen Britse psychologen.

Sekseverschil


ouderemannenPsycholoog Peter Lovatt, verbonden aan de Universiteit van Hertfordshire, vergeleek de dansstijl met het zelfvertrouwen van 14.000 Britten. Terwijl jonge meisjes blaken van zelfvertrouwen bij het dansen, is dat bij jongens niet het geval. Jongens hebben minder zelfvertrouwen over hun manier van dansen. Pas na hun zestiende lijkt de dansgêne af te nemen. Hun hoogtepunt bereiken ze na hun 65 ste levensjaar. Oudere heren vinden hun dansstijl dan zelfs stukken beter dan hun jongere seksegenoten.

Vrouwen
Anders is het met de dames. Bij hen werkt het omgekeerd. Terwijl ze als jongere met volle vertrouwen dansen, is dat na het 35 ste levensjaar niet langer het geval. Hou ouder ze worden, hoe minder goed ze hun dansprestaties vinden.

Onvruchtbaar
Of de oudere heer met zijn dansprestaties de andere sekse wil imponeren, blijft maar de vraag. Oudere heren zenden onbewuste boodschappen uit naar jonge vrouwen dat ze maar beter uit de buurt blijven, omdat ze niet vruchtbaar zijn. Alsof ze hiermee de weg willen vrijmaken voor jongere, vruchtbare mannen.  (lvl)
(HLN 16/12/09)