Mannen die indruk willen maken op de dansvloer kunnen hun voordeel doen met wetenschappelijk onderzoek. Het team van dr. Nick Neave van de Britse Northumbria University  publiceerde in september 2010 hun bevindingen in het gereputeerde blad Royal Society Journal Biology Letters.

sexydansenZij filmden voor de studie met een 3D-camera 19 mannen tussen de 18 en 35 jaar, die vrij dansten (jerk, solo) op simplistische ritmes. Alle bewegingen werden opgeslagen en overgebracht op uitdrukkingloze, blanke, geslachtsloze computermodellen. Deze avatars sluiten beïnvloeding door andere kenmerken als kleding, status, leeftijd, gelaatstrekken ed. uit.

De beoordeling gebeurde door 35 heteroseksuele vrouwen.
Hierdoor konden mogelijke biomechanische (motorische) verschillen vastgesteld worden tussen wat gezien wordt als een goede en een slechte danser. 'Goed' stond vooral voor brede en gevarieerde bewegingen van vooral de hals, het bovenlichaam, de linker pols en de rechter knie. De aandacht voor de rechter knie wijten de onderzoekers aan het feit dat 80% rechtshandig is, en daardoor vaker op de linkervoet steunt om met de rechter te bewegen.

Vooral de omvang van bewegingen, de afwisseling en de snelheid waren bepalend. Headbangen werd niet attractief gevonden. Het lijkt wel krachtig, maar vertoont geen variatie (zijdelingse en draaiende bewegingen, ook met andere delen van het lichaam). De kracht en soepelheid van de bewegingen geeft ook een indicatie over de fysieke leeftijd.

Vrouwen zouden zich voornamelijk aangetrokken voelen tot dansers die grote (en veel verschillende) bewegingen maken met hals en achterwerk. Ook de snelheid van de rechterknie bleek een duidelijke indicator voor een virtuoos danser.

Vrouwen zouden uit hun moves kunnen afleiden hoe sterk, gezond, vruchtbaar en levenslustig mannen zijn.

Doe er je voordeel mee. Shake that body!