Mannen die op de dansvloer succes hebben bij vrouwen zijn sterker.
Antropoloog Dr. Bernhard Fink van de universiteit in Göttingen (Duitsland) filmde mannen die in overall dansten op het liedje ‘Let me entertain you’ van Robbie Williams. Hij liet de onherkenbaar gemaakte beelden zonder muziek door vrouwen beoordelen.

Het uiterlijk en de lichaamsvorm van de dansende mannen was onherkenbaar gemaakt, zodat alleen hun dansbewegingen waren te zien. Ook werd bij alle dansers gemeten hoe veel kracht ze in hun handen hadden.

Vijfentwintig vrouwen beoordeelden de dansers op video m.b.t. hun aantrekkelijkheid, en 25 anderen quoteerden hun assertiviteit.

strongmenmovesDe mannen die het meest in de smaak vielen bij de dames bleken ook het meeste spierkracht in hun handen te hebben.

De bevindingen zijn in juli 2009 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Personality and Individual Differences.

“Deze studie laat zien dat dansbewegingen kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van de mannelijke partner in te schatten in termen van kracht en dominantie”, zo verklaart hoofdonderzoeker Bernhard Fink in het Britse tijdschrift New Scientist.

Vrouwen kunnen belangrijke evolutionaire informatie en signalen voor manlijke kwaliteiten (gezondheid en vruchtbaarheid) halen uit de dansbewegingen van mannen. Dat bezorgt hen volgens evolutionair psycholoog Gayle Brewer (Central Lancashire University) een voordeel.

Mannen met twee linker voeten moeten volgens hem nog niet te wanhopen. “Als je de competitie niet aankunt, verander dan de wedstrijd. Blijf weg van de dansvloer en koop een drankje voor een vrouw en laat zien hoe attent je bent.”

In een ander onderzoek toonde Fink ook aan dat vrouwen die (gaan) ovuleren aantrekkelijker dansen en lopen in de ogen van een man. Ook blijken lapdancers in die periode meer geld toegestopt te krijgen. Bewegingen geven potentiële partners blijkbaar aanwijzingen over hun vruchtbaarheid.