Er zijn in iedere regio heel wat mogelijkheden om te (leren) dansen en te oefenen. In Belgisch Limburg, met 44 gemeenten, zijn er 12 dansscholen en 33 dansverenigingen. Zonder andere organisaties als vrouwen- of culturele verenigingen of seniorengroepen die danslessen geven. Zonder wijkcomités en parochiezalen die ook een aanbod hebben. In iedere gemeente is er dus wel ergens een dansgelegenheid te vinden.

Behalve in dansscholen en clubs worden vooral Salsa en Argentijnse Tango heel vaak in zaaltjes en cafés gedanst. De muziek op die avonden is meestal beperkt tot uitsluitend (of hoofdzakelijk) Salsa (en Bachata, Merengue en Zoek), en respectievelijk Argentijnse melodieën (Tango, Milonga, Vals). Je komt hier dan ook frequent dezelfde Salseros en Tangeros tegen die vaak fanatiek of toch exclusief met ‘hun’ dans(en) bezig zijn.

Andere locaties als sommige Disco-theken of –cafés hebben een typisch aanbod voor disco.

Bij clubs of verenigingen moet je vaak lid zijn om toegang te krijgen. Soms volstaat het je (aan de deur of vooraf) te registreren, of wordt er een hoger inkomgeld voor niet-leden aangerekend. Ook sommige dansscholen laten alleen cursisten toe op oefenavonden. Informeer dus best even voor je vertrekt.


Belangrijke overwegingen bij je keuze voor een locatie kunnen zijn :

 • Ligging en afstand
 • Beschikbare website met goede informatie.
 • Aanbod van dansen en lessen uit de standaardcursussen (eventueel per reeks of jaar)
 • De (geschatte) effectieve duur van een les (exclusief pauze) in minuten, het aantal lessen per reeks, de kostprijs, en de hiermee dan overeenkomende kostprijs per persoon per uur.
 • Afzonderlijke kortere lessenreeksen (vb. boogie,…) die je volgens interesse kan volgen
 • Typerende kenmerken voor de locatie, positieve en negatieve (waarom zijn er zo veel danszalen/scholen zonder (buiten)ramen & verluchting of airco?)
 • Afmetingen van de dansvloeren, drukte
 • Oefenavond(en): dagen en uren
 • Inkom voor leden en niet-leden, of vermelding ‘enkel voor leden’.
 • Kosten voor lidgeld (per jaar). Soms is lidgeld voor een federatie inbegrepen. Soms ook een verzekering met mogelijk verschillende dekkingen. Informeer je desgewenst via website of contact.
 • De prijs van een gewone softdrink.
 • Parkeergelegenheid

Die info geeft je al een aardig idee van waar je terecht komt. Zelf ga ik graag in verschillende dansscholen dansen. Dat geeft veel meer variatie in muziek, sfeer, ontmoetingen, figuren en dansen. Het beste is natuurlijk dat je het zelf eens uittest. En dan nog liever op een gewone karakteristieke oefenavond dan op een afgeborstelde, opgepepte en veel te drukke opendeurdag waar je heel veel ziet wat op een oefenavond nooit te zien zal zijn.

De start van nieuwe lessenreeksen is meestal voorzien (na de eventuele opendeurdagen en proeflessen) rond half september (en half januari). Allicht vindt je op de website de juiste data.

Je kan een onderscheid maken tussen

 • Dansscholen, met meestal een eigen ingerichte zaal met geluidsinstallatie, en een goede houten dansvloer, exclusief voor dansen
 • Dansclubs en verenigingen, meestal in een publieke zaal en met een mobiele installatie en vaak een stenen vloer
 • Danscafés en zaaltjes waar ook andere gasten komen kijken en drinken


Wereldberoemd bij dansers zijn de zomerse openlucht danspartijen.

Bijvoorbeeld Hasselt Danst, op (regenvrije) dinsdagen in juli en augustus van 20-22u met ballroom, latin en soms country op de markt,

Salsa Open-Air in Elisenbrunnen (Aachen) aan de Friedrich-Wilhelm-Platz, van april tot oktober, de eerste en de derde zondag, vanaf 18u,

of elke dinsdag vanaf 8 juli aan het Kattendijkdok te Antwerpen als je van Argentijnse tango houdt.

Via internet en flyers in dansgelegenheden vind je nog veel meer dansevents.