De vraag die elke jonge vrouw zich wel eens stelt bij een avondje uit: is mijn outfit niet te bloot? Britse wetenschappers beweren dat ze het antwoord kennen: kleding die 40 procent van het lichaam ontbloot, trekt precies de juiste hoeveelheid aandacht.

Aantrekking
bloterdansenAan de Leeds University stuurde psycholoog Colin Hendrie vier vrouwelijke onderzoekers op pad naar een dancing. Daar bestudeerden ze nauwlettend het gedrag van de mannen tegenover de vrouwen en de mate van benadering. Zo bleek, niet geheel onverwacht, dat vooral mannen de eerste stap zetten en vrouwen uitnodigen om te dansen. Kleding, of het ontbreken ervan, bleek daarbij een belangrijke factor om op te vallen.

Berekening
Vrouwen die ongeveer 40 procent van hun huid bloot toonden, werden benaderd door dubbel zoveel mannen als degene die meer bedekt liepen. Voor de berekening werd aan elke arm tien procent gegeven, elk been was goed voor 15 procent, de romp voor 50 procent. Het hoofd, de handen en voeten werden niet inbegrepen. Zo bleek de mouwloze jurk die langs de dijen scheert, de meest geschikte outfit om aandacht te trekken.

Opvallend: pronken met teveel vlees werkt contraproductief. Elke outfit die meer dan 40 procent onbedekt laat, geeft aan de vrouw andere allures. Mannen krijgen zo andere signalen door van die vrouw en nemen haar minder serieus.

De vrouwen die het meest succes kenden, combineerden de 40-procent regel met strakke kleding en sexy danspasjes. (lvl) (Hln 17/11/09)