Danskeuze

Dansen en stijlen komen in golven. Denk maar aan Argentijnse tango of Salsa. Of de ondertussen alweer weggedeemsterde Lambada. Ze groeien vaak vanuit subculturen, worden opgepikt door andere culturen, gestructureerd, bijgewerkt, aangepast, slorpen andere elementen of stijlen op, keren terug naar hun roots, enz.. Vaak zien we pas jaren later waar en hoe een beweging kan begonnen zijn. Vaak kennen dansen enkel een regionaal leven, of een snelle dood. Je hoeft niet alle trends te kennen en te volgen, dans wat je goed ligt, waar je je goed bij voelt. Maakt niet uit of het zeer klassiek is, of Afrikaans, oriëntaals…

Ook bij onze dansen zijn er veel stijlen en verschillen. De ene is niet beter dan de andere. Maakt niet uit of je salsa Cubaans lijkt of L.A. genoemd wordt.


favorite style of dance pieEn zelfs op eenzelfde muziekstuk kan je verschillende dansen doen. Er zijn nummers waar de ene dansschool Samba op danst, en een andere Salsa of Mambo. Op andere liedjes danst de ene disco, en de andere Cha-cha. Of wordt een snelle Quickstep ineens een trage Jive, of andersom.

Het is geen kwestie van wie er gelijk heeft. Ga gerust af op wat je zelf aanvoelt, het ritme, de stijl, de gebruikte instrumenten, de kriebels die je erbij krijgt…


Je mag gerust op ieder nummer volgens je eigen inspiratie dansen. Er zijn geen regulerende danswetten. Het is ook niet zo dat mensen vroeger afwachtend naast de dansvloer bleven staan wachten tot de Disco of de Salsa werd uitgevonden... Dans gerust wat je kan en voelt. Het voordeel van aangeleerde dansen is natuurlijk dat je met meerdere partners gemakkelijk op verschillende muziekstijlen kan dansen, omdat je dezelfde basis kent.

Muziekkeuze

Er zijn niet veel (feest- en fuif) DJ’s die zelf ook dansen. Als je om een Quickstep of een Popcorn vraagt wordt dat vaak wel beloofd, maar hebben ze er eigenlijk nauwelijks een idee van wat ze kunnen draaien. Nadat ik op een dag bij twee verschillende DJ’s om een salsa had gevraagd, en telkens met veel kennis van zaken op ‘Red Hot Salsa’ –pure country!- werd getrakteerd, heb ik besloten zelf maar lijstjes met namen van nummers en artiesten aan te leggen, en vanaf nu niet meer een dans, maar een gekend nummer aan te vragen. Weten zij veel dat ze dan eigenlijk een merengue draaien… (enkele DJ’s met kennis van zaken uitgezonderd). Omdat er voor iedere dans best heel wat goede en vaak ook hedendaagse muziek te vinden is, heb ik de lijst hier ook opgenomen.

Voor de DJ’s of dansfeestplanners die dit lezen: dansers hebben graag dat je wat rekening met hen houdt. Draai liever geen zeven jives of vijf slows achter elkaar. Twee, maximum drie dezelfde dansen, en dan graag iets anders. We houden van afwisseling, en geven graag iedereen de kans om te dansen. Sommige dansen zijn fysiek vrij zwaar en inspannend. Bijvoorbeeld de Weense Wals, de Jive, de Samba. Draai die niet achter elkaar, wissel ze af met rustige en trage nummers als Engelse wals, Rumba, Argentijnse Tango. Als je twee (of drie) ‘zware’ of snelle dansen draait, neem er dan geen van 4 minuten of meer. Neem er liever twee korte of een lange. We vinden het niet prettig om drijfnat van het zweet rond te lopen.
 
En we horen graag duidelijk de muziek, het ritme en de beat. Maar luider is echt niet altijd beter. Spaar onze trommelvliezen en stembanden, de stemming zal er niet onder lijden. Vaak is het achter de boxen beter te harden dan ervoor, houd daar rekening mee.
 
Als ik een DJ zie weet ik ongeveer welke muziek hij gaat draaien. Iedereen houdt van de muziek uit zijn uitgaansjaren, zijn/haar twenties. Zo eenvoudig is het. Waarom weten DJ's dat niet? Of waarom passen ze het niet toe op hun publiek? Van een componist of liedjesschrijver neem ik aan dat hij niets van dansen weet of moet weten, en dat hij oog heeft voor tekst, ritme, sfeer en arrangement. Maar een DJ moet muziek laten horen in functie van de dansers. Dan is wat kennis over dansen onontbeerlijk.

Soms denken DJ's dat het feest geslaagd is als de dansvloer vol is of blijft. Dat zal wel zo zijn voor wie op de dansvloer is. De kunst is net om ook muziek te draaien waardoor anderen ook de kans en de zin krijgen om eens op de dansvloer te komen.

"Diskjockey: ruiter die altijd in een kringetje draait."
(Gaston Durnez)