Draag kleding die je prettig vindt en waarin je vlot kan bewegen in alle richtingen. Vooral voor dames is dansen gaan vaak de gelegenheid om zich extra op te kleden. Als ze er al een reden voor nodig zouden hebben. Dat mag voor heren natuurlijk ook. Ik vind het wel wat hebben als een koppel een beetje ‘assorti’ verschijnt. Dat kan je ook weer met een gerust hart aan de dames overlaten. Ze zullen je wel zeggen (of klaarleggen) wat je kan dragen.

danskledingEen zwierige rok of kleedje versterkt draaiende bewegingen en maakt die eleganter. Hij mag natuurlijk niet lang en smal zijn: daarmee kan je niet weg, geen behoorlijke passen zetten, en je partner kan niet tussen je benen stappen.


Bij ballroom legt de heer zijn rechterhand op je linker schouderblad. Die gaat dan onder je oksel door. Kleding die te ruim en te los zit onder de oksel maakt dit moeilijker.

En mogelijk vindt je een blote rug wel mooi, maar is het niet prettig dat iedereen er zijn hand op legt? Of dans je veel en wordt ook je rug zweterig, wat dan onprettig kan zijn voor hem.


Lange, loshangende delen (kettingen, riemen, sjaals, ruime en losse bloesjes, jassen) kunnen storen en zelfs kwetsuren veroorzaken, vooral bij dansen met veel en snelle draaien (salsa, jive...). Probeer die zwierigheid dus wat onder controle te houden. Zelfs een flard lange haren in je oog krijgen kan pijnlijk zijn. Wel mooi, maar dus zeker niet altijd praktisch.


Zelf draag ik bij voorkeur onder mijn hemd een T-shirt, zelfs als het warm is. Eventueel een speciaal sport T-shirt dat snel transpiratie afvoert en daardoor langer droog aanvoelt. Ik neem er met (inge)korte mouw, want bij mouwloze krijg je nog okselvijvers en natte schouders. En de erbij horende zweetvlekken op je hemd. Dat is niet in de eerste plaats voor jezelf onprettig, maar meer nog voor je danspartner. Grote vochtplekken zien er ook niet echt charmant uit. Daarom heb ik altijd twee of drie reserve shirts in mijn danstas. En dat is soms wel nodig, zelfs als ik echt niet veel (frisdrank) drink. In 2010 is nog eens wetenschappelijk bewezen dat mannen veel meer (en eigenlijk ook beter) zweten dan vrouwen. Dansen is sport, misschien wat socialer en minder competitief. Je lichaam zweet daarbij om af te koelen. Hou er dus rekening mee.

Ik heb ook al wel gehoord dat mensen inlegkruisjes gebruiken om okselvijvers op te vangen. Dat heb ik zelf nog niet getest.


Als je wil vermijden dat je hemd na 2 dansen al uit je broek hangt kan je ieder voorpand met een veiligheidsspeldje aan de elastische onderrand van je ondergoed vastmaken. 

Er zijn ook broeken waar in de binnenkant op riemhoogte enkele strips elastisch rubber verweven zijn. Die beperken het schuiven en glijden van je hemd ook goed.

Een jurk is geslaagd als een man zin krijgt om hem uit te trekken. (Francoise Sagan)

Dansen is een contactsport. Dus heren: gsm, sleutelbossen ed. haal je uit je zakken. Echt niet prettig als je daarmee tegen haar heupen drukt of bumpt! Loszittende ringen, ringen met scherpe versieringen: geen goed idee.
 
Nog een tip voor de heren… Veel dames steken heel wat tijd (en geld) in hun kapsel. Bij veel figuren moet de dame draaien, ook onder de arm van de heer… Zorg ervoor dat dit lukt zonder haar kapsel te ruineren. Houd je arm hoog genoeg!

En nu we toch bezig zijn: een deodorant, en wat parfum of aftershave maakt het ook wel aangenamer. Idem voor een rondje tandenpoetsen voor je vertrekt. En dan zwijgen we helemaal van een lekkere maaltijd met veel look.. of een dranklucht, of sigar(ett)enwalm als je met een niet-roker danst. ’t Is nu eenmaal een bezigheid waarbij je heel dicht bij, zelfs tegen elkaar staat. Een muntsnoepje volstaat niet voor een frisse adem. Houd daar rekening mee. Dansen is ook altijd wat verleiden. Maar dat verleiden zit niet enkel in de dansbewegingen…

Bij de vaste uitrusting in mijn danstas zitten verder ook altijd enkele zakdoeken (om op de dansvloer bij de hand te hebben en zweet weg te wissen), een handdoekje (om tussen de dansen transpiratie weg te vegen) en een waaier die tussendoor –zij het met handbediening- helpt om af te koelen.


Voor de gelegenheid heb ik mijn danstas eens leeg gemaakt. In de loop der jaren zijn er heel wat spullen bijgekomen die ik altijd mee zeul (en meestal niet nodig heb):

Schoenen (met zakje)

T-shirts (opgerold)

deodorant

pleisters

lidkaarten

lijst danshits

T-lichtje (in zakje)

hand doekje(s)

waaier(s)

veiligheids spelden

bierkaartjes en pen

print figuren

borsteltje (in hoes)

zakdoeken

paraplu

koud kompres

kleingeld

les programma's

schoen lepeltje

pluis borsteltje

plastiekzak (natgoed)

(tafel)haak tasophangen

camera

staaf scheerzeep (anti-slip)

 

dansuitrusting640x430