Dansschoenen kan je vinden

    * In sommige schoenwinkels, vraag er naar,
    * In de meeste dansscholen, 1 of 2 keer per jaar.
    * In gespecialiseerde winkels en winkeltjes voor dansschoenen en
       dansuitrusting
    * Via internet.

shoelexiconEenzelfde paar schoenen opnieuw bestellen kan wel via internet, maar anders is het toch wel nodig om de twee stuks effectief aan je voeten te voelen.

Veel voorkomende merken zijn vb. Top Line, Werner Kerr, Diamante...

Een stalen borsteltje om de zolen schoon te maken vindt je bij dezelfde leverancier.

Een zakje om de schoen in op te bergen krijg je er meestal wel bij. Een draagtas(je) is ook wel handig.

Voor smalle dameshakken zijn er ook transparante opzetstukjes.

En bij zere voeten wil een gelkussentje ook wel eens helpen.

 

Dansschoenen zijn er in twee categorieën: Ballroom en Latijns-Amerikaans. Beiden hebben suèdezolen (zie onderaan dit artikel).
Ballroomschoenen voor mannen zijn van leder en hebben een lage, brede hak van 1 duim (=2,54 cm).
Ballroomschoenen voor dames zijn van het type hofschoenen met lage hakken tot 2 duim, die ook van andere materialen worden gemaakt waardoor zij beter gekleurd kunnen worden.
De lage Ballroom hak verdeelt het gewicht van de danser over de hele voet.

Bij de Latin schoenen zijn de zolen flexibeler. Zij hebben hogere hakken om het gewicht van de danser meer op de tenen te concentreren. De hakken voor mannen zijn smaller en hoger, 1,5 tot 2 duim, voor dames 2,5 tot 3 duim, vaak met open tenen en riempjes.


Voor heren bestaan er schoenen.
Voor dames bestaan er o.a. pumps, espadrilles, balletschoenen, stiletto’s, sneakers, loafers, mocassins, Marie Jane,…

(Er bestaan voor heren natuurlijk ook nog wel voetbalschoenen en werkschoenen;))


'De eerste dagen zullen de schoenen nog wel wat knellen.' 'Geeft niet, ik draag ze toch pas volgende week!' (JW van Besouw)


Pump
Elegante, dichte en laag uitgesneden ‘aansteker’ zonder sluiting en met (hoge) hak (geen naaldhak). De naam pump zou zijn afgeleid van het geluid dat de schoen maakt als je ermee over een houten vloer loopt. Pumps werden eind achttiende eeuw populair als dansschoen voor zowel mannen als vrouwen. Daarna werden de hakken steeds hoger en werd het een schoen voor vrouwen.
Ze worden beschouwd als gemakkelijk draagbare, sierlijke en elegante schoenen.


Sneakers
Comfortabele, lichte sportschoen uit canvas met een soepele rubberzool. Eind negentiende eeuw werden de eerste schoenen met rubberzolen door US Rubber gefabriceerd. In 1917 onder één naam samengebracht: Keds. Dit werd de eerste massaal geproduceerde sportschoen die wereldwijd populair werd. De schoenen kregen de bijnaam sneakers, omdat ze bij het lopen vrijwel geen geluid maakten ( to sneak: sluipen). Tot de jaren vijftig werden sneakers vooral bij het sporten gedragen, later ook buiten het sportveld. (Nike, Adidas en Puma..)

Stiletto
heelcoverIn 1951 introduceerde Charles Jourdan een nieuwe stijl, de stiletto hak. Hij is gebaseerd op de pump maar de tenen werden opengemaakt, de bovenkant open geknipt of in een V gestyled en de hak gepunt .
De (naald)hakken (of high heels) zijn tussen de 5 en 18 centimeter hoog.
(Een stiletto is ook een knip- of springmes.)

Loafers
De oorspronkelijke loafer is ontwikkeld in de jaren '30 door George Henry Bass, die de band over de wreef de vorm van een paar lippen gaf. Deze opening werd al snel gebruikt om er o.a. een muntje in te stoppen. Vandaar ook wel penny loafer genoemd. In de jaren tachtig populaire lage instapper met ronde teen en brede hiel.

Ballerina schoenen

Een vrouwelijke op de balletschoen geïnspireerde aansteker in vele materialen. Ze hebben een platte zool, gesloten teen en zijn laag uitgesneden.


Espadrilles
Oorspronkelijk een lage instapschoen van Spaanse afkomst met een bovenkant van geweven touw of gras en een flexibele zool. Tegenwoordig ook met sleehak (volle, doorlopende hak) en lange enkelbandjes van stof.


Mary Janes
Kinder-, meisjes- of damesschoen met een riempje over het midden van de instap-opening. Soms meerdere, ook kruisende riempjes. Korte, ronde neus en lage hak, maar tegenwoordig met veel (afwijkende) variaties.

Moccasins
Oorspronkelijk een zacht lederen indianenlaars. De lederen zool uit één stuk is aan de met stiksels versierde schacht genaaid.


Schoenetiquette

In sommige delen van Azië, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Noordelijk Europa en Canada, en Alaska is het gebruikelijk om de schoenen uit te doen als men een huis binnengaat. (Tenzij de gastheer specifiek uitnodigt om de schoenen aan te houden.). Dit om vuil, modder of sneeuw buiten te houden. Op sommige plaatsen in Azië kan binnenschoeisel voor gasten worden verstrekt.
In het Midden-Oosten, delen van Afrika, Korea en Thailand, wordt het als grof en zeer beledigend beschouwd om de zolen aan anderen te tonen (zelfs toevallig, zoals door de benen te kruisen). In Thailand is het een extreme belediging om met de voeten, sokken, of schoenen iemands hoofd te raken.


Suède
is een type leer dat wordt gebruikt om laarzen, kleding en overige textiel, zoals handtassen, te fabriceren. De naam komt van het Franse "Peau de Suède", 'Zweeds leer'.
Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid (epidermis) toont. Hierdoor is het minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding. Nubuck lijkt een beetje op suède maar hier wordt aan de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Nubuck is wel dikker dan Suède en wordt dan ook vaker gebruikt voor schoeisel.
Door de open structuur van suède wordt het snel vuil en is het vatbaar voor voedselvlekken. Omdat het niet mogelijk is suède te wassen, moet het gereinigd worden met suèdereinigingsmachines, wat echter niet wordt aangeraden aangezien dit ook voor snellere slijtage zorgt.


"Als hoge hakken zo fantastisch waren, zouden mannen ze ook wel dragen" (Sue Grafton)