Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?’

Op trage muziek elkaar omarmen en intiem tegen elkaar wiegen en rond elkaar schuifelen.

Voorbeelden

Du – Peter Maffay
Je t’aime moi non plus – Serge Gainsbourg en Jane Birkin
You where always on my mind – Willie Nelson

BPM: (zo weinig mogelijk??)

Slow vertalen we gewoon als ‘langzaam, traag.


 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

Het staat bij geen enkele dansschool op het programma. Je moet er ook niet voor kunnen dansen, er zijn geen passen of figuren. Maar aangezien het één van de meest gebruikte en populaire dansen is, hoort hij hier toch wel thuis.

Wanneer hij ontstaan is weet ik niet. Hij zal wel net als andere populaire dansen ooit als vulgair verguist zijn door de elite en de ‘beschaafde wereld’. Maar ondertussen wil niemand hem nog missen, en hoort hij op ieder feest en fuifje.

Het danspaar omarmt elkaar. De dames leggen hun handen op de schouders van de heer (soms ook hun hoofd), of hoger. Hangt er een beetje van af hoe intiem ze (willen) zijn. Heren leggen hun handen achter in de lenden van de dame. (Als je geen intiemere relatie hebt, houdt ze dan daar, laat ze niet zakken of wandelen, strelen…) Het gewicht wordt ritmisch en traag van de ene voet naar de andere verplaatst, terwijl het koppel samen rond draait (op één tegel). Je kan beter met de voeten schuiven in plaats van stappen, dan vermijd je ook zere tenen.

De Slow is vaak een gelegenheid om kennis te maken, een praatje te maken en elkaar (figuurlijk) wat af te tasten. In een intiemere relatie maak je er natuurlijk van wat je zelf wil (en wat nog door het ‘goed fatsoen’ kan gedoogd worden).


Sommige dansscholen leren een op de Foxtrot gebaseerde versie aan onder namen als Social Fox, slowtango ed.