Tafeldans

Met tafeldans wordt verwezen naar de bewegingen van een tafel tijdens een spiritistische seance.

Als dat zonder materieel contact gebeurt, noemen we het telekinese of psychokinese.

De deelnemers (met een medium) nemen plaats aan een tafel, waarop zij zeer losjes de handen leggen. Ze roepen een geest (van een overledene) op. Na enige tijd begint de tafel te bewegen en met de poten op de vloer te tikken. Volgens een vaste afspraak geldt een tik voor a, twee tikken voor b enz. Op die manier kunnen boodschappen doorkomen.

Een andere manier om deze berichten te noteren is het planchettenschrift. Een planchette is een plankje, dat op drie kogeltjes loopt en gemakkelijk beweegt. Middenin zit een stift. Die schrijft op een tafelgroot blad. Twee personen (waarvan een medium) leggen hun hand op het ouiabord.

Dansen op de tafel is minder luguber en eerder feestelijk. Het gebeurt meestal als de kat van huis is. Door de muizen.


Stoelendans

stoelendansDe stoelendans is een gezelschapsspel. Er zijn verschillende variaties. Er wordt een aantal stoelen in een kring geplaatst, waarbij er één stoel minder is dan het aantal deelnemers. Tijdens het spel wordt muziek gespeeld. Telkens de muziek stopt proberen de spelers zo snel mogelijk een lege stoel te bemachtigen. Wie geen stoel heeft valt af, net zolang tot er één deelnemer als winnaar overblijft.

Er zijn heel wat situaties in de maatschappij die op een stoelendans lijken. Een gekend voorbeeld is een reorganisatie waarbij het aantal arbeidsplaatsen vermindert.

Ook in de politiek komt een stoelendans geregeld voor, zoals bij verkiezingen: voor de plaatsing van kandidaten op een lijst, of de regeringsvormingen, zoals vaak in de (Belgische) politiek met zijn 7 regeringen. Het lijkt soms of de zitjes al vooraf verdeel worden. Het is telkens een concurrentiestrijd met meer deelnemers dan te verdelen open plaatsen.

Spiegeldans: twee mimekunstenaars staan tegenover elkaar. De ene beweegt, en de andere imiteert het spiegelbeeld zo exact mogelijk, zodat het lijkt alsof er een spiegel (tussen) staat.