Wat maakt deze dans herkenbaar? Wat is typisch, onderscheidend of kenmerkend?

Solo ritmisch vrij bewegen op de dansvloer. Ongestructureerd.

Voorbeelden

Paradise by the dashboardlight - Meat loaf
Gloria – Van Morrison
I can't get no satisfaction - Rolling Stones

BPM:

Kan uit het Engels vertaald worden als schokken, rukken; a jerk: een eikel.

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)

Dit is geen koppeldans, en wordt in dansscholen niet geleerd. Maar op feesten en fuiven overheerst dit wel, en daarom verdient het hier ook een plaats.

De Jerk was een populaire dans uit de jaren 1960. Het lied "The Jerk" is geschreven door Don Julian en scoorde een top tien hit. Het is opgenomen in 1964 door zijn vocale soulgroep The Larks uit Los Angeles voor het Money-label.

De Jerk(dans) is in principe de The Monkey, maar armen en handen bewegen als bij het dirigeren van een band. Polsen kruisen voor de borst en swingen daarna zijwaarts op het ritme. Het hele lijf beweegt op de gebruikelijke maat van vier. De handen beginnen de beweging op ooghoogte. Op tel 1 slaan de armen zijwaarts uit, de handen volgen en accentueren vervolgens deze beweging. Voor nog een beetje meer stijl knippen de vingers aan het einde van deze move (op de eerste en de derde tel). Het bekken wordt voor- en achterwaarts gekanteld.

In 1966 werd de hit "Cool Jerk", geschreven en gecoverd door verschillende bands, waaronder The Go Go's.

In 1998 nam Rocket from the Crypt het lied "When in Rome, do the Jerk" als een eerbetoon aan deze dans op.

Bobby Fuller verwees naar deze dans in zijn lied, "Jenny Lee (Do The Jerk With Me)".


Tegenwoordig lijkt het te volstaan om met het hoofd te knikken, zodat er ondertussen niet teveel bier uit het glas gemorst wordt. De meer actieve bezetters van de ruimte op de dansvloer verplaatsen ook nog beurtelings en enigszins ritmisch een voet. Maar de echte toppers bewegen natuurlijk ook nog hun heupen en handen. Het wordt ook wel 'vrij dansen' of ‘los dansen’ genoemd.