Haka is de benaming voor een groep ceremoniële dansen van de Maori's uit Nieuw-Zeeland en omgeving. De traditionele kreten en bewegingen worden gedanst om de goden en de voorvaderen te aanroepen.

HakaHaka wordt gedaan als oorlogsdans om de tegenstanders te imponeren. Naast deze oorlogsdans (Peruperu) zijn er ook haka (zowel enkelvoud als meervoud) voor begrafenissen, vieringen, of als verwelkoming van gasten of toeristen, vaak voor de traditionele hangi, de welkomstmaaltijd. Er zijn ook haka voor vrouwen, kinderen of gemengde groepen.
Sommige dansen en verzen liggen vast, andere laten ruimte voor improvisatie van de dansers. De tekst van een haka wordt niet gezongen, maar gescandeerd tot de goden.


Wereldwijd waarschijnlijk de bekendste haka is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de All Blacks, vóór het begin van iedere wedstrijd wordt uitgevoerd.

De dans zelf bestaat uit een reeks gebaren, en begint vanuit een door de knieën gebogen spreidstand. De dansers tonen spieren en kracht, ze slaan op de borst, de armen en de bovenbenen, en stampen op de grond. Ook het gelaat speelt mee. Ze laten het wit van hun ogen zien, en steken een lange tong uit. Een haka is bedoeld om publiek en tegenstander te imponeren en te beangstigen. Er mee lachen wordt gezien als een belediging. Bange mensen horen niet te lachen.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)