Bollywood–zo genoemd met een knipoog naar Hollywood- is de grootste filmindustrie in de wereld. Het is de benaming van de Hindi filmindustrie in Mumbai, het vroeger Bombay.

BollywoodDe typische films zijn over het algemeen levendige musicals met tijdloze verhalen over liefde, doordrenkt met overweldigende dansscènes. Ze zijn wat vergelijkbaar met onze musicals in de jaren '40. In veel films wordt met zoveel mogelijk mensen dezelfde choreografie gedanst.
Het decor toont dikwijls prachtige natuurlandschappen of majestueuze architecturale gebouwen. De films hebben meestal een zeemzoete, romantische stijl met zeer mooie mannen en vrouwen en met vaak typische “good and bad” figuren. De held of heldin is vaak omringd door een groep dansende supporters. Bewegingen zijn expressief, waarbij de dans het verhaal ondersteunt.

De dans in de Indische film was eerst hoofdzakelijk gebaseerd op Indische dans: klassieke Indiase stijlen, de mujra, volksdans, … Invloeden uit het westen waren er al zeer vroeg, en spoedig werden Indische danselementen gemengd met westerse dansstijlen.

Bollywooddans is de typische dansstijl van deze Indische filmindustrie. Hij bestaat uit veel uiteenlopende stijlen en invloeden, van klassieke en volkse Indische stijlen tot allerlei vormen van moderne en ook westerse dansen. In Indië zelf noemt men Bollywood-dansen ‘filmdans’, Indische clipdance.
Suggestieve blikken en gebaren, opzwepende bhangra-ritmes (een volkse dans uit Punjab, ook vaak gemixt met hip hop of r&b) en snelle bewegingen maken van Bollywood een expressieve videodans.

Bollywooddans is vrij populair in Londen. Hiphopdocenten worden er in 3 maanden klaargestoomd om de hype te volgen en lessen te geven. Ook in Nederland (minder in België) wint het aan bekendheid.
Bollyrobics, bollyaquarobic, en meer dergelijke afkooksels duiken tegenwoordig ook al in het commerciële circuit op.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)