Hoe dansen de nakomelingen van Dzjengis Khan?
Genghis Khan (geboren tussen 1155 en 1167; +18 augustus 1227) was een Mongools heerser (kan, chan of khan) en veroveraar. Hij verenigde de Mongoolse stammen en stichtte een imperium dat zich uitstrekte van China tot aan de Donau.
MongoolsedansOorspronkelijk waren de dansen sjamanistische rituelen om mysterieuze schepselen en legendarische helden na te bootsen. Dit evolueerde via volksdans over religieuze dans naar theater. De bujig is een traditionele manier van dansen met buigen en springen.
Sjamanistische gedachtegangen beïnvloedden de stijl van de oude dansen, evenals de vorm en het patroon van de kleding en accessoires. De volksdansen werden later verrijkt door verschillende families, volken en generaties van uitvoerders. Naast volksdansen waren er ook speciale paleizen waar religieuze dansers hun voorstelling opvoerden.
Tegenwoordig worden er allerlei dansen getoond van volksdansen tot moderne dans. Een mooi voorbeeld is de traditionele religieuze ‘Tsam’ dans. Deze moet een moderne internationale Mongoolse dans voorstellen. De tsamdans komt uit Tibet, maar verhuisde met de komst van het boeddhisme naar Mongolië. Daar werd de dans tot 1937 opgevoerd. De dans is een mix van theater, dans, rituele ceremonie en oude volksverhalen.
Vrouwen uit het Altaigebergte dansen de bijlegee.
Een bekend muzikaal aspect is de keelzang. Dit wordt soms de unieke bijdrage van Mongolië aan de wereld genoemd. Het is een vervanging van muziekinstrumenten met alle aspecten van de vocale organen. Keelzang is het geluid dat geproduceerd wordt vanuit het strottenhoofd, de keel, maag en het gehemelte. Het heeft het effect 2 noten en melodieën die in één keer samen geproduceerd worden.

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)