Grote expressiviteit, kracht en uitbundigheid zijn kenmerken van dansen uit Zuid-Afrika. Karakteristiek bij Zuid-Afrikaanse Zulu dans is het ritmisch benen- en voetenwerk en soepele heupbewegingen.

ZuludansZulu is een Zuid-Afrikaanse stam, en een van de grootste etnische groepen. Met hun traditionele dansen vieren ze –zoals trouwens in vele andere culturen- bruiloften, de inhuldiging van een nieuwe koning, het kiezen van een bruid, contact met de voorouders, overgangsriten naar volwassenheid, het zoeken van een partner.
Bij een typische Zulu dans worden grote en hoge stappen en sprongen gemaakt, en hard en ritmisch op de grond gestampt. De dansers staan op een lijn. Handen worden hoog opgestoken, vaak met versierde wapens en schilden. Soms is de dans ingetogen en bijna een shuffle. Bij andere gelegenheden schoppen de dansers soms tot boven hun hoofd om daarna op de grond te vallen en weer op te veren met high kicks.

Soorten dans
De Zulu Reed Dance is de gelegenheid voor jonge meisjes om zich te laten opmerken door de koning die hier ook een vrouw zoekt. Bij deze dans halen de meisjes riet bij de rivier en breng dit naar de koning.

"Ingoma (isizingili)" wordt uitgevoerd door jongens en meisjes enkel begeleid door gezang (geen drums). De meisjes dansen met ontbloot bovenlijf, en dragen zaaddoos-ratels rond hun enkels om het schoppen te accentueren. Het is een overgangsrite, en een strijd – en jachtdans.
Bij "Ingoma (ishishameni)" dansen de jongens en meisjes apart. Een groep klapt terwijl de andere danst.

"Indlamu" is de dans die het meest geassocieerd wordt met Zulu cultuur. Hij is afgeleid van de oorlogsdansen. Het is een mannendans en hij wordt uitgevoerd in volle ornaat: hoofdversieringen, ceremoniële riemen, rammelaars, schilden en wapens. Ze tonen de beheersing van hun kracht en wapens.

"Imvunulo" is een solodans om te pronken met de traditionele kledij, waarbij de danseres door wat ze draagt haar burgerlijke staat of de wens om zwanger te worden laat kennen.
"Isicathamiya" wordt uitgevoerd door mannen en jongens in een lijn of boog, en begeleid door een ballade zanger.

Kleding
Traditionele kleding bestaat uit dierenhuiden voor mannen en rokken versierd met hardhouten kralen voor vrouwen. De kinderen lopen in hun blootje. Ongehuwde vrouwen lopen met blote borsten, en draag nooit rode kralen in hun rokken, omdat die kleur is voorbehouden voor getrouwde vrouwen. Als een vrouw een rok van dierenhuid draagt kan dat betekenen dat ze zwanger is of het wil worden.

Door de dansen te beoefenen werk je aan ritmegevoel, techniek, basisbewegingen, danscombinaties, ruimtegebruik en je conditie. De repeterende ritmische bewegingen zorgen er voor dat ‘blokkades verdwijnen en dat de energie vrij kan stromen’.
(Zegt men. Over zowat alle primitieve dansen. Steeds in deze formulering. Wat het inhoudt…?)

 

(We zochten bij voorkeur korte en duidelijke filmpjes, zonder veel show, spektakel en competitie.
Betere suggesties zijn welkom.)