Ieder jaar weer een reden om te vieren, van jong tot oud. Als kind mag je op school al trakteren, krijg je een kroon en wordt er voor je gezongen. Of er is thuis een feestje met natuurlijk een verjaardagstaart, met evenveel kaarsjes als je jaren telt. Die moet je als jarige, vóór de taart wordt aangesneden, in één keer uitblazen. Zelfs als het fopkaarsjes zijn die vanzelf weer terug aangaan. Een schappelijke afspraak vind ik dat je evenveel vriendjes mag uitnodigen (of 1 meer, of minder) als je jaren krijgt. Dus je krijgt ook ieder jaar meer geschenkjes. En verjaardagskaarten.

anniversarypartyEn als volwassene kan je het in familiekring blijven doen. Soms ook in mindere of meerdere mate bij je (sport)club of werk.
Ook bedrijven of verenigingen vieren een verjaardag, jubileum of een lustrum (lustrum: periode van vijf jaar en/of feest dat na elke periode van vijf jaar wordt gehouden).

Elke dag zijn er 19 miljoen (van de 7 miljard) mensen jarig. Jehova’s getuigen vieren geen verjaardagen. Op internet kan je informatie vinden om verjaardagen mee op te leuken:

  • historische gebeurtenissen, geboortedagen van beroemdheden, sterfdagen van celebs op diezelfde dag.
  • of tools om uit te rekenen op welke dag de geboorte viel, hoeveel dagen er zijn tot/sinds, een uitrekening in dagen of uren.
  • en natuurlijk een hele reeks horoscopen, bioritmes, gedichten en wensen.

Ook leuk zijn een krant van die dag, porto (wijn, cognac…) van dat jaar…

Een beperkende factor om te vieren is meestal enkel het budget. Maar met wat creativiteit kom je een heel eind. En samen met vrienden iets uitwerken maakt het nog fijner. Niet zelden is de voorbereiding leuker dan de uiteindelijke uitvoering. En bij ieder feest hoort er natuurlijk ook muziek.

Statistieken bewijzen dat wie vaak zijn verjaardag viert ook lang leeft. (Larry Lorenzoni)
"En pa, wat vond je nou het leukste aan je 100ste verjaardag?" zegt Max:"Die bordjes langs de weg met:"Max 100"!

Speciale verjaardagen

In sommige buurten wordt bij een verjaardag of jubileum door vrienden, familie en/of buren een met papieren linten en bloemen versierde den met toepasselijk spreukje of gedicht in de voortuin geplant om een feest of viering los te peuteren. (Soms wordt de hele voortuin versierd (of bevuild).)

Op 18 wordt je volwassen (en (al langer) voortplantingsrijp) of meerderjarig en juridisch handelingsbekwaam. (Voor sommige toepassingen 21 jaar). Je ouders zijn niet meer verantwoordelijk en aansprakelijk voor jou, en je zou zelfstandig en onafhankelijk kunnen zijn. Hoewel velen nog (lang) op Hotel Mama blijven. Meestal is je opleiding (ongeveer) af.
Volgens sommige wetenschappers is ons brein tegenwoordig pas op 24 jarige leeftijd volwassen,)en blijft het zich (bij iedereen??) ontwikkelen tot het 40 ste levensjaar.
Het is vaak een reden om samen met vrienden, schoolgenoten of andere achtienjarigen een fuif te geven.

In sommige streken van Nederland en België wordt een vrijgezel van 30 "os" genoemd. Buren, familie of vrienden verspreiden dan een foto met "Voornaam is Os, of Jos.. wordt os". Een poging om een traktatie te krijgen.
Een gecastreerde stier is voor de gemiddelde koe niet zo aantrekkelijk, er riskeert vrijgezel te blijven.
Er zijn meer mannelijke dan vrouwelijke vrijgezellen van dertig jaar, ook door de alsmaar later vallende leeftijd waarop mensen trouwen (van 1950 tot 2001: mannen van 26 naar 31,6 jaar; vrouwen van 25,6 naar 28,9 jaar).
In 16/02/1978 werd in Opglabbeek voor het eerste een  (beeld van een os) in een voortuin geplaatst. Dat gebruik lijkt uit te breiden.
Vrouwen werden soms koe, later ook os genoemd als 30 jarige vrijgezel.

Het lied Happy Birthday (to you) wordt weinig gebruikt omdat Warner Music Studio beweert de rechten te hebben. In september 2015 werd in de muziekbibliotheek van de University of Louisville (US) toevallig het manuscript uit 1893 gevonden. Het komt uit 'Song stories for kindergarten' (Liedverhalen voor de kleuterschool), een bundel van Mildred Hill en zijn zus Patty, met ongeveer dertig liedjes. Oorspronkelijk heette het 'Good morning to all'. In 2015 besliste een rechter al dat de rechten van het lied niet toekwamen aan Warner/Chappell Music, en dat hun claim niet terecht is.

Titel

Uitvoerder

Tl

Genre

of ook

P

Gelukkige verjaardag

Paul Severs

Ne

Chachacha

disco, mars

9

Een gelukkige verjaardag

Will Tura

Ne

Jive

7

Ik heb zo waanzinnig gedroomd

Kinderen voor kinderen

Ne

Chachacha

disco, mars

3

Gefeliciteerd

Bassie en Adriaan

Ne

Quickstep

Jive, disco

7

For he's ajolly good fellow

Bobby Vinton

En

Engelse Wals

4

Feliz Cumpleanos Happy Birthday song

Sp

Salsa

2

Happy Birthday everybody salsa

Ray Barreto

Sp

Salsa

6

Happy Birthday 

The Beatles

En

Jive

4

Happy Birthday 

Stevie Wonder

En

Disco

chachacha, samba

3

Happy Birthday 

Mariah Carey

En

Weense wals

3

Congratulations

Cliff Richard

En

Jive

1

Lang zal hj leven

Daar is er een jarig

Kinder verza melalbums

Lang zullen ze leven

Kinder verza melalbums

t Is feest

Kinder verza melalbums

O wat zijn we nu toch blij

Kinder verza melalbums

Hij leve lang

Kinder verza melalbums

Vanavond wat een pret

Kinder verza melalbums

t Is feest tralala

Kinder verza melalbums

Wie is er jarig

Kinder verza melalbums

Jarig Jetje

Kinder verza melalbums

Een taart met kaarsjes

Kinder verza melalbums

Hiep hiep hiep hoera

Kinder verza melalbums

Wie in januari geboren is

Kinder verza melalbums

Vandaag is het een fijne dag

Kinder verza melalbums