Op het kinderfeest dat op 5 en 6 december in Nederland en België gevierd wordt krijgen kinderen naast speelgoed traditioneel snoepgoed zoals speculaas, pepernoten, mandarijntjes, chocoladeletters en marsepein in hun schoentje.
SinterklaasPartyDe feestheilige wordt geïdentificeerd als bisschop Nicolaas van Myra, geboren in Patara (Lycië, Turkije). Na de inval van de moslims aldaar werden zijn stoffelijke resten in 1087 gestolen en naar Bari gebracht.
Vooral de legende van de drie scholieren die door een herbergier werden gedood maar door de kinderbeschermer weer tot leven werden gewekt bleef bekend.

Het rijden over daken wijst mogelijk naar de Noordse oppergod Odin die met de achtbenige schimmel Sleipnir door de lucht vloog.
Onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) was allicht de eerste die Sinterklaas uit Spanje liet komen in zijn prentenboekje "Sint Nicolaas en zijn knecht" uit circa 1850. Hij gaf ons ook "Zie, ginds komt de stoomboot (uit Spanje weer aan)!" de knecht die later Zwarte Piet zou heten, en de stoomboot.

Ton de Nederlanders na 40 jaar onder Peter Stuyvesant New Amsterdam verloren aan de Engelsen werd ze New York, en hun patroonheilige werd later verbasterd tot Santaclaus. Nu lijken het twee verschillende, zelfs concurrerende figuren.

Wat is Sinterklaas met een zaklantaarn? Een schijn heilige.
Waarom komt Sinterklaas niet in een moskee? Omdat er te veel schoenen staan!

#

Titel

Uitvoering

bp

Genre

of ook

P

1

Hoor de wind waait door de bomen

30

Engelse wals

1

2

Hij komt

50

Quickstep

1

3

Daar wordt aan de deur geklopt

60

Weense wals

1

4

Sinterklaasje kom maar binnen

60

Paso Doble

1

5

Zachtjes gaan de paardevoetjes

30

Engelse wals

1

6

Boogie Woogie Santa Claus

Brian Setzer

jive

Lindy hop

9

7

Boogie Woogie Santa Claus

Patti Page

jive

9