Gezien ik geen ervaring of kennis van zaken heb over downloaden, beperk ik me hier tot informatie die via internet samen te sprokkelen is.

download
Illegale (dus ook strafbaar!) muziek downloaden gebeurt meestal door muziekbestanden op de computer ‘uit te wisselen’ met andere gebruikers via een peer-to-peer-programma zoals LimeWire, Vuze, Soulseek Ares, Bearshare, Kazaa Lite of andere.

Enkel als auteursrechtelijk beschermde muziek met instemming van uitvoerders en producenten wordt aangeboden, mag die gedownload worden. Sommige – vooral beginnende – muzikanten stellen hun werk gratis ter beschikking op het internet om meer bekendheid te verwerven.

Voor muziek van gevestigde waarden zal je echter meestal moeten betalen om die op een legale manier te downloaden. Dat kan op diverse Belgische en internationale websites die liedjes aanbieden waarvoor ze conform de wet auteursrechten betalen.

Enkele van die websites zijn:
- iTunes Store: https://www.apple.com/benl/itunes/download/

- 7digital : https://nl-be.7digital.com/

- eMusic : https://nl-be.7digital.com/

iTunes Store is de grootste en veruit meest populaire online muziekwinkel ter wereld.

De software van iTunes is geen onlineprogramma. Je moet het programma eerst (gratis) downloaden en op je computer installeren.
Indien je je favoriete muziek met een ander programma of op een mp3-speler wil beluisteren, dan moet je de nummers eerst omzetten naar mp3. Dat kan door de instellingen van iTunes aan te passen.

Kwaliteit
De kwaliteit van de muziek hangt onder meer af van de bitrate, m.a.w. de mate waarin de muziek is gecomprimeerd. Mp3 is een veel gebruikte compressiemanier. Een mp3 met een bitrate van 128 kbps is 11 maal zo klein als hetzelfde geluidbestand in wav-formaat. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit, maar hoe groter het bestand. Een bitrate van 192 kbps levert een zeer behoorlijke geluidskwaliteit, zelfs op een goede geluidsinstallatie. Bij een bitrate van 256 kbps verschilt de kwaliteit nauwelijks hoorbaar van een CD.

MP3
MPEG1 - layer3 is afgekort MP3. Een bestand in MP3 formaat is gemiddeld 10 keer kleiner dan een 'ruw' muziekbestand. Mp3 is inmiddels wereldwijd de standaard geworden voor digitale muziek en wordt ondersteund door zeer veel software. Het kwaliteitsverlies van de muziek is klein, al voldoet de kwaliteit niet aan de hoge eisen die geluidstechnici stellen.

WMA
Windows Media Audio is het antwoord van Microsoft op MP3. WMA heeft een kleinere bestandsgrootte dan MP3: WMA is 30 keer zo klein als het originele muziekformaat. Microsoft richt zich met WMA voornamelijk op grote platenmaatschappijen. Want WMA bestanden zijn beveiligd tegen onder andere onbeperkt kopiëren. Houd daar dus rekening mee als je besluit WMA bestanden te downloaden.