Film heeft al heel vroeg een enorme impact gehad op het verspreiden en populair maken van dansen. Kijk maar in de lijst. Sommige dansen werden rages (Lambada), andere werden blijvers (Disco). Je vindt er natuurlijk ook vaak knappe choreografieën in.
Om film te vertonen worden er 25 beelden per seconde geprojecteerd. Al heel vroeg deed men pogingen om de illusie van beweging te tonen met draaiende schijven, flipboekjes en ‘toverlantaarns’. Voor betere beelden is het wachten op de komst van de fotografie.
De oudste bewaard gebleven foto is in 1826 gemaakt door Nicéphore Niépce in het Franse dorpje Saint-Loup-de-Varennes. Er zijn enkele daken van huizen te zien. De hoge belichtingstijd van acht uur en het gebruik van glazen platen zorgde ervoor dat de techniek nog niet geschikt was voor het maken van films. Tussen 1826 en 1875 daalde de gemiddelde belichtingstijd drastisch van enkele uren naar een fractie van een seconde. Celluloidrollen komen er rond 1889. Op de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893 introduceerde Thomas Edison, de Kinetoscoop, de eerste filmkijkkast. In 1895 maakte hij de eerste kleurenfilm door een filmpje met de hand in te kleuren.
Roundhay Garden Scene (U.K.) is een korte film uit 1888. Het is de oudste bewaard gebleven film. De film duurt nog geen twee seconden en bestaat uit 20 frames. vier mensen lopen en dansen door de tuin. In 1890 gaat Louis LePrince, de regisseur, per trein naar Londen om zijn uitvinding te patenteren. Bizar genoeg verdwijnt hij tussen Dijon en Parijs. Adolphe Le Prince werd in 1902 in New York neergeschoten toen hij een getuigenverklaring aflegde met betrekking tot de verdwijning van zijn vader.
Vanaf 1894 komen er filmprojectoren en voorstellingen. Rond 1900 verschenen de eerste filmtheaters in de Verenigde Staten. In 1908 waren er al meer dan 10.000 zogenoemde Nickelodeontheaters. Le Voyage dans La Lune is vermoedelijk de eerste science-fiction-film met – voor die tijd – bijzondere special effecten en animaties. The Great Train Robbery (12 minuten) is de allereerste western. Vijftien minuten was de lengte van één filmspoel. Daarnaast dachten regisseurs dat dit lang genoeg was, anders verloren de kijkers hun aandacht.
De eerste avondvullende film was The Story of the Kelly Gang uit 1906, een waargebeurd verhaal over de beruchte bushranger Ned Kelly. Hij duurde 70 minuten, maar er zijn nog maar zo’n tien minuten bewaard gebleven. De film is gemaakt in Australië, het enige land waar tot 1911 avondvullende films werden vertoond. Later volgden andere continenten, dankzij het succes van lange films als Queen Elizabeth en Cabiria .
Tot aan de Eerste wereldoorlog waren Frankrijk en Italië leidende filmindustrieën. Daarna nam Hollywood met rond 1920 800 films per jaar het bewind over. In 1915 komt Technicolor, een nog moeizaam kleuren systeem.
Na gesproken en muzikale begeleiding in de zaal, lanceerde Warner Bros in 1926 de Vitafone, een langspeelplaat met het filmgeluid.
Daarna wordt geluid opgeslagen op dezelfde rol als de film. Don Juan (1926) was de eerste grote bioscoopfilm met gesynchroniseerd geluid, alhoewel de film zonder geluid opgenomen is. Er zijn dus geen conversaties te horen, enkel achtergrondmuziek en geluidseffecten. The Jazz Singer (1927) is de eerste film met gesproken tekst. Een beroemd citaat : “Wait a minute, wait a minute, you ain’t heard nothin’ yet! Wait a minute, I tell ya! You ain’t heard nothin’! You wanna hear “Toot, Toot, Tootsie”? All right, hold on, hold on….”
Wereldleiders gebruikten het medium als propagandafilm. Alfred Hitchcock (1899-1980) en Charlie Chaplin (1989-1977) werden onsterfelijk door de film.
"Je kan je TV vergelijken met een broodrooster. Je drukt op een knop en er komt altijd hetzelfde uit." A. Hitchckock.
Sneeuwwitje en de zeven dwergen was de eerste Amerikaanse animatiefilm die langer dan een uur duurde. Het was de eerste lange film van Disney. De productie verliep moeilijk, omdat weinig mensen toekomst zagen in een lange animatiefilm. Walt Disney nam een tweede hypotheek op zijn huis, het budget van 1,5 miljoen dollar was torenhoog voor die tijd. De film bracht kort na de release al acht miljoen dollar op. En Walt Disney investeerde het geld in Pinoccio, de tweede grote animatiefilm van Disney.
De kwaliteit van beeld, kleur en geluid blijven verbeteren. Steven Spielberg (1946) en George Lucas zijn topregiseurs van hun generatie. The Godfather wordt nog steeds gezien als één van de beste films aller tijden. De successen van sequels als Star Trek zorgen voor reeksen Jaws, Rocky, Jurassic Park… Meer en meer worden ook computeranimaties gebruikt.
Toy Story is de eerste volledig computergeanimeerde film. In 1988 maakte Pixar een kort animatiefilmpje Tin Toy. De hoofdrol gaat naar Tinny, een stuk speelgoed. In 1990 probeerde Pixar een televisiespecial met de naam ‘A Tin Toy Christmas’ te pitchen. Een jaar later tekende het bedrijf een contract met Disney om de personages uit Tin Toy in een film te gebruiken: Toy Story. De film werd een groot succes en computergeanimeerde en digitale films namen toe.
Avatar (2009) is de meest succesvolle bioscoopfilm. De film bracht wereldwijd al meer dan 2,7 miljard dollar op! Hij dankte zijn succes vooral aan de 3D-versie, die in heel veel theaters en bioscopen te zien was. Avatar was niet de eerste 3D-film ooit. (D: dimensioneel.) Die eer gaat naar The Power of Love, die in het jaar 1922 (!) in 3D te zien was. Bezoekers gebruikten speciale brilletjes om de film in 3D te zien. Ook Hitler gebruikte al 3D in propagandafilms. Holografische films, 3D zonder brilletjes: het realisme van de illusie zal nog toenemen.
Voor 1930 wordt er al met televisie geëxperimenteerd. Paul Nipkon patenteerde in 1894 de schijf waarmee hij beeld omzette in elektromagnetische pulsen. Rond 1908 werd al een kathodestraalbuis gebruikt.
Vanaf 1950 doet de beeldbuis haar intrede in de huiskamers. In 1967 krijgen de beelden kleur. En na 2009 vindt je enkel nog platte beeldschermen.
"TV maken is leuk. Alleen jammer dat het uitgezonden wordt." (Henk Van Hoorn)
"Je bent net zoveel waard als de tijd die je op TV komt." (Johan Cruijff)
"Een baksteen blijft nog altijd de beste afstandsbediening."(Vincent Bijlo)
Rond 1982 raakten (analoge) videocamera's voor particulieren ingeburgerd. In 1996 kan het al digitaal, en in 2005 zonder bandjes (filmen, zwemmen ook..?). Nu kan iedereen overal beeld registreren met de gsm.
Vanaf 1990 werd de DVD ontwikkeld, en in 1995 als standaard gebruikt. Ook hier wordt geëvolueerd naar 3D.
YouTube is een website voor het kosteloos uploaden, bekijken en delen van videofilmpjes (voorzien van tags, labels) door gebruikers. De site is opgericht in februari 2005 en nu eigendom van Google Inc.