Spaans: Baile de los cuarenta y uno
 
danceof41De Dans van de 41 was een schandaal in Mexico in 1901 waarbij 41 of 42 mannen gearresteerd werden wegens homoseksualiteit.
Op 18 november 1901, tijdens de regering van Porfirio Díaz, viel de politie een huis in de Calle de la Paz in Mexico-stad binnen. Er werd gedanst door een groep mannen waarvan er 19 verkleed en geschminkt waren als vrouw.
 
Zij werden veroordeeld wegens 'aanval op de moraal en de goede manieren', en verbannen (in het leger, maar voor civiele taken!) naar Yucatán. De pers bleef er opvallend discreet over. De lijst van de arrestanten is nooit bekendgemaakt, vermoedelijk omdat velen behoorden tot de upperclass van de Porfiriaanse society. Spoedig werd zelfs beweerd dat het om 42 mannen ging. De 42e, Ignacio de la Torre y Mier, was dan de homoseksuele neef van president Díaz, die door tussenkomst van de president zou zijn vrijgesproken.
In Mexico staat het getal 41 door dit incident nog steeds symbool voor homoseksualiteit. Het is een taboe, en wordt dan ook vaak gemeden. Legereenheden hebben bijvoorbeeld nooit het nummer 41, en ook in huisnummers, nummers van hotelkamers, nummerplaten voor voertuigen, etc. wordt 41 vaak overgeslagen of vervangen door 40 bis. En niemand viert zijn 41ste verjaardag.
 
(Op 4 december van hetzelfde jaar vond een vergelijkbare inval plaats bij een groep lesbiennes, doch die kreeg veel minder aandacht en impact.