De manier waarop je danst onthult informatie over je persoonlijkheid, ontdekten wetenschappers. Dit maakt dat volgens hen de dansvloer de perfecte plaats om een partner te zoeken.

Vijf types
vijftypesdansersDe manier waarop iemand zich op muziek beweegt verraadt geheimen over zijn karakter. De onderzoekers deelden proefkonijnen op basis van persoonlijkheidstests in vijf verschillende types in.

Ze observeerden vervolgens hoe iedereen van elke groep danste op verschillende soorten muziek. Daaruit bleek dat:

- Extroverte mensen hun lichaam het meest op de dansvloer rondbewegen, ze maken vaak energieke en overdreven bewegingen met armen en hoofd.
- Neurotische personen dansen met scherpe en plotse bewegingen met handen en voeten.
- Meegaande persoonlijkheden gaan voor meer soepele dansstijlen, ze bewegen zijwaarts terwijl ze met hun handen bewegen.
- Mensen met een open geest maken meer ritmische op- en neergaande bewegingen, ze gaan niet zoveel rond als anderen.
- Nauwkeurige en plichtsbewuste personen bewegen veel op de dansvloer, hun handen gaan ook verder uit elkaar.

Verschillende genres
De Finse professor Geoff Luck: "Muziek wekt sterke emoties los bij mensen, deze kunnen uitgedrukt worden door lichaamsbewegingen. Anderen gebruiken dit als een indicatie van hun persoonlijkheid. Het verband tussen bepaalde dansstijlen en elk van de types was sterk. Ook de soort muziek deed de verschillende soorten anders dansen. Rockmuziek zorgt voor de stereotype headbangbeweging, zeker bij extroverte mensen. Degenen met een open geest maken meer ritmische gebaren met de ledematen dan anderen op technomuziek. Meegaande individuen bewegen zelfzekerder op latinomuziek. Rockmuziek is het enige genre die neurotici uit hun kast kon lokken, ze maakten dan wel kleine, zenuwachtige bewegingen."

Partnerkeuze
Luck gaat verder: "Bepaalde bewegingen zijn meer eigen aan bepaalde genres, jazzmuziek doet mensen bijvoorbeeld met hun hoofd bewegen of met hun voeten tikken." Psycholoog Peter Lovatt zegt dat dansen en bewegen subtiele boodschappen overbrengt over de gevoelens en gedachten van mensen. "Dit komt doordat dansen al eeuwenlang in verband staat met seksuele selectie en een belangrijk onderdeel is bij de keuze van een partner. De manier waarop we bewegen op de dansvloer verandert ook met de leeftijd en de hoeveelheid zelfvertrouwen."

...en een leuke reactie: Mijn hypothese is dat oudere mannen het beter doen omdat die minder moeten bewijzen en dus niet wakker liggen van wat anderen zouden denken, terwijl vrouwen met de jaren vrezen er minder goed uit te zien en daarom liever een low profile bewaren. Of omdat oudere mannen intussen hebben leren dansen.

(Hln 15/11/2010)